Dom zdravlja Banjaluka ostaje bez trećine porodičnih doktora

BANJA LUKA – Čak 35 specijalista porodične medicine Doma zdravlja Banjaluka ili trećina od trenutno njih 106 u ovoj zdravstvenoj ustanovi u narednih pet godina ispuniće uslove za odlazak u starosnu penziju, otkriva CAPITAL.

doktori norveška

„U narednih deset godina, odnosno do kraja 2033. godine, 52 specijalista porodične medicine Doma zdravlja Banjaluka će ispuniti uslove za odlazak u penziju po osnovu godina života“, navodi se u odgovoru ove zdravstvene ustanove na naša pitanja.

Pored toga, iz najvećeg Doma zdravlja u Srpskoj napominju da specijalizacija iz porodične medicine traje četiri godine i preciziraju da doktori opšte prakse da bi ostvarili uslove za specijalizaciju moraju da imaju bar jednu godinu radnog staža.

„Naša ustanova bi u narednom periodu trebala zaposliti još 35 doktora medicine i isti broj doktora poslati na specijalizaciju ukoliko ispunjavaju uslov jedne godine radnog staža u struci. Shodno tome i u optimalnim uslovima Dom zdravlja bi tek za pet godina mogao da računa na još 35 specijalista porodične medicine“, navode iz ove zdravstvene ustanove.

Oni ističu da ni tada problem ne bi bio riješen, jer odlazak u penziju ostalih specijalista teče kontinuirano za svaku narednu godinu.

„Dodali bismo i da je zainteresovanost doktora medicine za specijalizaciju iz porodične medicine izuzetno mala, jer ta oblast medicine ne garantuje bolju i veću sigurnost u profesionalnoj i finansijskoj stabilnosti u odnosu na druge grane medicine“, kažu iz Doma zdravlja Banjaluka.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Nikola Crnčević kaže da sindikat godinama unazad upozorava na ovaj problem.

„Ukoliko se nešto pod hitno i radikalno ne promijeni, plašim se da ćemo zapasti u još veći problem i da ćemo za prvu ruku morati vraćati ljekare iz penzije da rade po četiri sata“, kaže Crnčević.

On ističe da je problem sa nedostatkom ljekara i stručnog medicinskog osoblja još izraženiji u manjim sredinama.

„Kada mladi ljekari ne žele da rade u Domu zdravlja Banjaluka, zamislite onda kakva je situacija u ruralnim sredinama“, kaže Crnčević.

CAPITAL: D. Momić

Чланак Dom zdravlja Banjaluka ostaje bez trećine porodičnih doktora се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Source: Posao