BiH: Djevojke preko oglasa otvoreno nude seks

Ovaj put je proglašena krivom zbog toga što je još u aprilu 2015. objavljivala oglas sadržaja: “Zgodna crnka pruža usluge se*sa. Diskrecija zajamčena”. Uz oglas je navodila broj telefona za kontakt. Sa klijentima je u kontakt stupala uglavnom preko oglasa koje je objavljivala u novinama, piše “Oslobođenje“.

Noćni barovi

Iako je ovakvih oglasa i u BiH svakim danom sve više, kazne skoro da se i ne izriču.

Pojedinačni slučajevi prostitucije, kao što je objava u oglasima, tretiraju se uglavnom kao prekršaj, s obzirom na to da su takvi slučajevi najčešće izolovani, te kao takvi nisu predmetom obrade od strane Federalne uprave policije. Ova policijska agencija se bavi otkrivanjem krivičnih djela koja imaju elemente organizovanog kriminala. Ono što se može reći, kada je u pitanju prostitucija kao organizovani kriminal, jeste da je stanje sada puno bolje. Manje je slučajeva, nego prije 10-tak godina kada su bili aktualni noćni barovi, strane državljanke… objašnjavaju u FUP-u.

Danas se, prema riječima istražitelja uposlenog u MUP-u KS-a, prostitutke sa mušterijama uglavnom sastaju u stanovima.

Prethodno se, u većini slučajeva, sa klijentima upoznaju u kafićima. Mušterija joj prvo plati piće, a potom se dogovore da odu do stana. Ono što je sve više zastupljeno jeste da studentice koje, da bi plaćale stanarinu, pružaju se*sualne usluge. One klijente pronalaze na preporuku, internetu, ali i putem oglasa. Eto, vidite u oglasima se sve češće može pročitati: “Studentica, interesantna, mlada, poziva zainteresiranu gospodu na dobro druženje”, “djevojka, 21 godina, u Sarajevu, studentica, jako lijepa, dugokosa crnka, želi upoznati muškarca za e*otsko druženje”, pojašnjava sagovornik.

U FUP-u za “Oslobođenje” kažu da pripadnici policije po dolasku do određenih saznanja provjeravaju dobijene informacije, te nastavljaju rad ako se ustanovi da se radi o krivičnim djelima sa elementima organizovanog kriminala.

Činjenica je i to da se organizovana prostitucija uglavnom odvija u ilegalnim objektima/barovima, a uključene su osobe koje pružaju tu vrstu usluge, osobe koje koriste iste i organizatori te vrste posla, kažu u FUP-u čiji su pripadnici tokom prošle godine proveli akciju Neon.

Vrbovanje

Djevojke koje su podvodili pružale su se*sualne usluge po cijeni od 150 do 200 KM. Djevojke su pružale i usluge maženja klijentima , kao i usluge plesa, a zauzvrat bi im klijenti plaćali piće od 50 KM, od čega je djevojkama išao procent.

Ples bi izvodile oskudno odjevene ili go*e, a novac bi im ostavljali u čaši na stolu, nekada i u veš i intimne dijelove tijela. Od navedenog novca određene osobe su kupovali pokretne stvari, automobile i nekretnine, te ostatak čuvali u sefu u  stanu na Dobrinji. Suđenje osumnjičenim i ostalima još traje.