Amerika sankcionisala srbijansku kompaniju zbog podrške invaziji na Ukrajinu

Reč je o firmi MCI Trading DOO, čije je sedište u Beogradu.

“MCI Trading DOO pomogao je ruskoj firmi AK Microtech u nabavci visokotehnološke opreme od proizvođača iz Azije, Evrope i sa Bliskog istoka. Kompanija je poslala na desetine pošiljki AK Microtech-u od početka ruske invazije”, navedeno je u saopštenju američkog Sekretarijata za finansije.

Kako je ukazano, ta kompanija i njen direktor Ivan Cvetić sankcionisani su zbog, pomoći, sponzorisanja ili obezbeđivanja finansijske, materijalne ili tehnološke podrške ruskoj firmi AK Microtech.

MCI Trading DOO sebe definiše kao kompaniju čija je delatnost nespecijalizovana trgovina na veliko.

Zamenik američkog sekretara Voli Adejemo saopštio je da nove sankcije predstavljaju još jedan korak u naporima SAD da ograniči vojne sposobnosti Rusije.

“Sve dok Rusija nastavlja da vodi svoj neopravdani i brutalni rat protiv Ukrajine, mi ćemo uvoditi sankcije kako bismo Rusiju lišili tehnologije koja joj je potrebna i poremetili sposobnost ruske industrije naoružanja da se snabdeva”, rekao je Adejemo.

Podrška ruskoj odbrambenoj industriji
U objavi američkog sekretarijata navedeno da se ruska kompanija AK Microtech tereti da je obezbeđivala visokotehnološku opremu za rusku odbrambenu industriju.

“AK Microtech specijalizovana je za transfer strane tehnologije ruskim kompanijama za proizvodnju mikroelektronike, uključujući i one koje obezbeđuju mikroelektroniku ruskoj odbrambenoj industriji”, precizirano je u objavi američkog sekretarijata.

Informacija o sankcionisanju srpske kompanije, koja se našla na listi od 120 kažnjenih, objavljena je nešto više od nedelju dana pošto je američka administracija uvela sankcije šefu Bezbenosno informativne agencije Aleksandru Vulinu.

Visokopozicioniranog zvaničnika u nekoliko saziva Vlade Srbije (obavljao funkciju ministra odbrane, unutrašnjih poslova i rada), američke vlasti terete za umešanost u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije u vezi sa narkoticima i zloupotrebu javne funkcije.

U vezi sa tim slučajem, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija zatražila od Sjedinjenih Država dostavljanje, kako se izrazio, svih informacija u vezi sa šefom Bezbednosno informativne agencije (BIA) Aleksandrom Vulinom.

Vučić je ocenio da je glavni uzrok za uvođenje sankcija Vulinov odnos prema Ruskoj Federaciji

Vulin, lider Pokreta socijalista – koalicionog partnera vladajuće Srpske napredne stranke, jedan je od zvaničnika Srbije koji u javnosti promoviše proruske stavove. Od početka ruske agresije na Ukrajinu, februara 2022, najmanje dva puta putovao je u Moskvu gde se susretao sa ruskim zvaničnicima.

U nedavnom intervjuu Glasu Amerike senator Kris Marfi izjavio je da Srbija ne može imati evropsku budućnost ukoliko njen šef Obaveštajne službe otvoreno komunicira sa Rusima.

“Voleo bih da je Vučić uvideo koliko je Vulin opasan. Jasno smo stavili do znanja, ne samo Srbiji, već svim našim prijateljima – da će biti posledica ukoliko odlučite da se ne pridružite sankcijama i budete uključeni u tajne aktivnosti sa Rusima. Želimo da Srbija bude deo evroatlantskog pokreta – da njena budućnost bude u Evropi. Mislimo da je u njenom najboljem interesu da Rusiji pošalje jasnu poruku da se invazija na Ukrajinu ne može tolerisati. Nadam se da će Vučić uvideti da Vulin ugrožava njegove napore da izgradi prijateljstvo sa Evropom i Sjedinjenim Državama”, rekao je Glasu Amerike senator Marfi.

Source: region