U Tuzli obilježen 4. april 1992., datum od posebnog značaja za noviju historiju Tuzle

U Tuzli je danas obilježen 4. april 1992. godine, datum od posebnog značaja za noviju historiju Tuzle, kada je Skupština opštine Tuzla donijela Odluku o organizaciji i pružanju otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu na području Tuzle.

Gradonačelnik Grada Tuzle, predsjedavajuća i vijećnici Gradskog vijeća Tuzla, te predstavnici boračkih i drugih organizacija civilnog društva, odali su počast i položili vijence pred spomen obilježja na Slanoj Banji, svima koji su dali živote za domovinu Bosnu i Hercegovinu, u narodno-oslobodilačkom ratu 1941.-1945., odbrani od agresije 1992.-1995. godine, te civilnim žrtvama rata.

Delegacija Grada Tuzle položila je vijenac i na Spomen ploču na ulazu u zgradu nekadašnjeg Radničkog univerziteta Tuzla, danas dvorane Kaleidoskop, u kojoj je održana sjednica Skupštine opštine Tuzla 4.aprila.1992. godine,

Nakon odavanja poštovanja i polaganja cvijeća, u sali Narodnog pozorišta Tuzla, održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj su govorili predsjedavajuća Gradskog vijeća, Nataša Perić i gradonačelnik, dr.sc. Zijad Lugavić.

U uvodnom obraćanju predsjedavajuća Gradskog vijeća Nataša Perić, istakla je:” Gledajući u proteklih više od 100 godina, s ponosom možemo reći  da je u biću Tuzle antifašizam. Jedinstvo i sloga svih nacija kojima su pripadali tadašnji odbornici Skupštine opštine Tuzla i svi njeni građani, doprinijeli su da Tuzla sačuva identitet jedinstvenog grada. Odluka koja je donešena  4. aprila uticala je na sve događaje koji će uslijediti, kada je u pitanju odbrana, posebno 15. maj. Jedinstvo građana Tuzle bez obzira na nacionalnu pripadnost 1992. godine, treba da služi kao primjer svima kako se bori protiv fašizma i agresije na jednu zemlju. S toga, nikada nećemo zaboraviti naše hrabre Tuzlanke i Tuzlake koji su dali živote za odbranu našeg grada i države. Veoma je važno da se obilježavanjem značajnih datuma iz lokalne istorije, odužimo svima koji su dali živote da bi današnje i buduće generacije živjele u miru i slobodi, ali i braniteljima koji su preživjeli, ali su direktnim učešćem u ratnim dešavanjima, svoje živote doveli u opasnost.”

Gradonačelnik Lugavić je istaknuo da je Tuzla, svojom hrabrošću i solidarnošću, bila primjer otpora agresiji te da su građani Tuzle svojom sabranošću sačuvali dostojanstvo i ideju Bosne i Hercegovine, te je kazao:”4. april i Tuzla trebaju biti paradigma za jedinstvo i zajednički život. Samo jedinstvo, zasnovano na principu jednakosti i zaštite ljudskih prava svih građanki i građana, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku, političku, polnu i svaku drugu pripadnost, može biti uslovom očuvanja društvenih i političkih vrijednosti bosanskohercegovačkog društva. Tuzla je to potvrdila. Građani Tuzle su i danas svijetli primjer uspješne harmonizacije odnosa među bosanskohercegovačkim različitostima.

Tog 4. aprila 1992. godine, Tuzla je ovladala sobom i bila spremna dočekati prvi napad, koji je uslijedio 15. maja 1992. godine. Pripadnici MUP-a BiH, Stanice javne bezbjednosti Tuzla postupajući u nužnoj odbrani odbranili su i sebe i građane i grad od tog prvog napada, a tako su stvoreni uslovi da se ozbiljnije organizuje odbrana, i Tuzla postane sjedište najveće slobodne teritorije u BiH. Bile su to godine velike solidarnosti i hrabrosti. Snažnog otpora Tuzle agresiji. U Tuzli su svi građani branili sve građane bez obzira na njihovu vjersku, nacionalnu i svaku drugu pripadnost.

Građankama i građanima Tuzle nikada nećemo zaboraviti hrabrost, sabranost i dostojanstvo koje su sačuvali sve ove godine. Nikada se nećemo moći odužiti onima koji su svoje živote i svoje zdravlje uložili u mir i slobodu. Hvala vam dragi moji sugrađani i sugrađanke jedine nam Bosne i Hercegovine što odbraniste ideju Tuzle, Bosne i Hercegovine, i samu Bosnu i Hercegovinu.”

U kulturno – umjetničkom dijelu svečane sjednice nastupao je ansambl “Iskre” pod dirigentskom palicom Jasmina Brašnjića, uz pratnju profesorice Ene Ovčine.

Source: enovosti.ba