NEKA BLISTA DIJAMANT: Od opkoljenog Sarajeva, do velikog finala Lige prvaka

“Mnogo sam plakao u to vrijeme. Znao sam da sam mogao poginuti u bilo kom trenutku. Plašili smo se. Morali smo uvijek trčati kada su se čule granate i pucnji.”

Bilo je to djetinjstvo provedeno između krvi i ruševina grada koja je mučena ratom u bivšoj Jugoslaviji, ali to malog Edina nije spriječilo da dosanja najveći san, već ga je učinilo još jačim, čak i kada je iznenada mora napustiti kuću koja je u istina granatiranjem i morao se preseliti kod dede i nane u sigurnijem dijelu Sarajeva, gdje ih je živjelo 15 u 40 kvadratna metra.

“Često nismo imali šta da jedemo. Neka iskustva nas ojačaju i čine da cijenimo život u pravim trenucima.”

Rođen u Sarajevu, Edin Džeko je imao 10 godina kada je rat stao. Napokon je sa ostalom djecom mogao postizati golove bez straha.

Sa 17 godina je igrao u veznom redu u jednoj od ekipa u svom gradu, a zatim se preselio u Češku Republiku, u Teplice, gdje je postao napadač. Posjedovao je tehniku koja je bila neuobičajena i uparena sa 193 cm visine, koji su ga činili nezaustavljivim.

Njegova velika prilika došla je na ljeto 2007. godine, kada je Felix Magath, tada trener Wolfsburga, odlučio da uloži povjerenje u njega. Za samo dvije godine postao jedan od najzapaženijih napadača Evrope i u tandemu sa saigrace Grafitheom označio je kraj vladavine Bayerna iz Minhena, vodeći svoj tim do prvog i do danas jedinog naslova prvaka Bundeslige.

Nakon tri sezone u Njemačkoj, Edin je ispisao historiju engleskog fudbala, osvojivši Premijer ligu sa Manchester Cityjem prvi put nakon 44 godine.

Historiju je ispisao i u Italiji sa Romom, sa kojom drži do danas netaknut rekord: bio je najbolji strijelac Rome u jednoj sezoni sa 39 postignutih golova u sezoni 2016/17.

U domovini ga zovu Bosanski Dijamant, ne samo zbog uspjeha sa nacionalnim timom, poput historijskog plasmana na SP 2014. godine.

2009. godine Edin je postao prvi bh. ambasador UNICEF-a i promovisao dobrotvorne inicijative.

Danas je sigurna opcija za Inter i Simonea Inzaghija i potvrđuje da je jedan od najboljih napadača italijanskog prvenstva.

Sa 37 godina, Edin Džeko ne prestaje oduševljavati i spreman je odigrati najvažniji meč svoje karijere.

“Gledajući unazad imao sam dva izbora: misliti da sam bacio godine mladosti, ili osigurati da me ono sto mi se dogodilo ojača. Meni se vise svidjelo ovo drugo”, prenosi pressmedia.

Source: edin dzeko