Državljanin BiH prijavio carinika: Dobio otkaz zbog 20 eura

Carinik Hrvoje P. (49) iz Slavonskog Broda, ostao je bez posla, a usto je još i zaradio USKOK-ovu optužnicu zbog optužbe da je 2021. godine na graničnom prelazu Slavonski Šamac prisvojio dvije četkice za zube, sklopivi nož i drugu sličnu robu ukupne vrijednosti od 20 eura, odnosno 150 kuna.

Te je predmete, prema optužbi, uzeo vozaču kombija koji je prevozio veću količinu neprijavljene robe preko Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. USKOK sada već bivšeg carinika tereti za krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlašćenja.

Hrvoja P. zbog ovog je događaja dobio otkaz sredinom prošle godine, a u međuvremenu je našao novi posao u jednoj privatnoj firmi. Sporni događaj dogodio se 4. oktobra 2021. u jutarnjim satima na graničnom prelazu za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu Slavonski Šamac.

Njegov nadređeni voditelj smjene Jozo B. ispričao je kako je Šefik H. zadržan na carini zbog neprijavljene robe koja je pronađena u njegovom kombi vozilu, a sada optuženi carinik Hrvoje P. utvrdio je prekršaj. Naime, u teretnom prostoru kombi vozila Šefika H. uz prijavljenu robu nalazila i veća količina razne robe koja nije navedena u popisu stvari, te su tu robu, nastavio je, iz vozila prenijeli u službene prostorije Carine gdje je ista složena i prebrajana.

“Napravljena je specifikacija, kojom prilikom je utvrđeno da Šefik H. posjeduje veću količinu razne robe (roba komercijalnog karaktera manje vrijednosti), te mu je utvrđen prekršaj i izrečena novčana kazna koju je isti platio, dok je predmetna roba oduzeta, nakon čega je napustio područje RH”, naveo je šef smjene dodajući da je istog dana oko 18 sati od jednog policijskog službenika dobio informaciju da postoji prijava o nepravilnom postupanju protiv carinskog službenika Hrvoja P. Policajac mu je najavio da će doći policijski službenici iz Slavonskog Broda. Krim inspektori potom su pregledali vozilo Hrvoja P. te su u PVC vrećici pronašli raznu robu male vrijednosti, a radilo se o predmetima za ličnu upotrebu.

Prijavio carinika putem e-maila

Istražitelji su ispitali i vozača Šefika H. koji je detaljno opisao što se događalo toga dana, kako mu je na carini oduzeta roba i izdan prekršajni nalog. S obzirom na to da je kaznu od oko 5.100,00 kuna i troškove postupka od 100,00 kuna platio na licu mjesta, odmah je nastavio put u BiH.

Pritom je istaknuo kako mu je jedan od carinika prethodno od robe koju je pronašao u njegovu kombiju “uzeo po nekoliko komada stvari za koje je rekao da mu treba radi utvrđivanja vrijednosti robe”. Zbog toga je Šefik H. putem e-maila prijavio carinika da mu je iz kombija uzeo nešto robe koju je zatim “pokrio jaknom i stavio u auto, vjerojatno njegov”.

Pregledali snimke

Okrivljeni carinik tokom cijele istrage poricao je počinjenje krivičnog djela. Međutim, istražitelji su “skinuli” i snimke video nadzora s graničnog prijelaza koje su zabilježile kompletno postupanje, pa i situaciju u 07:55 sati kada je carinski službenik Hrvoje P. obavljao pregled pronađenih putnih torbi u kombi vozilu.

Prema navodima optužbe, na snimkama je vidljivo i kako iz torbi uzima predmete i stavlja u PVC vrećicu koju drži Šefik H. Potom carinik uzima vrećicu s kojom odlazi u službene prostorije gdje istu ostavlja i vraća se na izlaznu traku, a 20-tak minuta kasnije, nakon što su njegovi kolege zaplijenili torbe, iznosi PVC vrećicu iz službenih prostorija tako što ju je prekrio jaknom, te odlazi “u pravcu svog vozila na parkiralištu, otvara prtljažnik i u isti stavlja PVC vrećicu i jaknu i vraća se u službene prostorije, piše Crnahronika.info.

Source: Bih