Zvanično: SDP, DF, SBB, SZBiH i Naša stranka u naredne četiri godine krojit će vlast u TK

Konstituirajuća sjednica Skupštine tuzlanskog kantona danas je održana u Tuzli.

U poslaničkim klupama u narednom periodu će sjediti 35 poslanika, a skupštinsku većinu će činiti pet stranaka. Zakletvu je danas položilo 35 poslanika, a prije održavanja ove sjednice potpisan je sporazum građanskog bloka u kojem se nalaze SDP, DF, Naša stranka, SBB i SBiH.

Ove stranke s 19 poslanika činit će skupštinsku većinu. Najveći broj mandata u Tuzlanskom kantonu osvojila je Socijaldemokratska partija (SDP) – deset, Stranka demokratske akcije (SDA) – devet, Pokret demokratske akcije (PDA) – sedam, Demokratska fronta (DF) – tri, a po dva poslanička mjesta pripala su Savezu za bolju budućnost (SBB), Našoj stranci i Stranci za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

U narednom periodu će biti izrađen program za funkcionisanje većine u TK. Tuzlanski kanton je prvi u kome, prema postignutom dogovoru, u vlasti neće biti Stranke demokratske akcije, a parlamentarnu većinu dogovorile su uglavnom stranke koje u još nekoliko kantona žele uspostaviti vlast u kojoj neće biti mjesta za SDA.

Pored upoznavanja sa konačnim potvrđenim rezultatima izbora za Skupštinu TK te uručivanja i potpisivanja uvjerenja o preuzimanju mandata poslanika i davanja svečane izjave, na konstituirajućoj sjednici će biti imenovana privremena radna tijela Skupštine Tuzlanskog kantona koja su neophodna za dalji rad Skupštine: Administrativna komisija i Komisija za izbor i imenovanja.

Drugi čitaju