Živinice: Ambrozija u centru grada. Nadležni ne reaguju!

 

Živinice – Na problem ambrozije u Živinicama ukazala je Elvira Klopić, koja je pismo poslala uredništvu portala živinice.ba, a nama se učinilo zanimljivim, pa ga prenosimo u cjelosti.

 

U Ulici oslobodjenja br.1, gdje su nekad bile garaže koje su uklonjene,izrasla je visine oko 2 metra ambrozija. Stanare okolnih zgrada muči ovo već dva mjeseca.

Djeca nam završavaju stalno kod doktora, kao i mi stanari zgrada.Gušenje, kihanje, kašalj, promuklost i curenje nosa , ne moze se više tolerisati.

Niko od nadležnih nikad nije do kraja riješio šta će ovdje da se pravi ili će ovo biti sad rasadnik Ambrozije. U centru grada je dužine 50 do 70 m i širine oko 10 m pred samim zgradama ambrozija koja poguši stanare.

Molimo stanari zgrade br. 1 i okolnih zgrada da se ovo u ponedjeljak pokosi i uništi ili će stanari izaći na proteste. Ovo vise nema smisla!

Prvo što je bilo je uklanjanje garaža početkom januara, a onda je ostalo bilo smeće .Tu smo se također žalili inspekciji i pisali ,a onda su nakon par dana izašli i uklonili smeće. Sad je nastala ambrozija koju svi vide ko prolazi ovom ulicom. Niko ne želi da vidi problematiku građana.

Apelujemo na inspekcijske organe da pokrenu uklanjanje ambrozije što prije. Zgrade su pune bolesnika a ovo je sad ugrozilo zdravlje stanovnika. Jasno je da u zgradi ima djece i odraslih koji su alergicni na ambroziju.

Na istom mjestu gdje je ambrozija, kada je bilo čišćenje smeća, zatrpali su odvod kanalizacije. Kada padne kiša tu se stvori bara pa se od smrada ne može opstati. Smrad traje danima poslije kiše, a upravo na takvo mjesto se komarci okupljaju koji su zaraženi .

U Koloni u stanara kroz kanalizaciju kroz šolje se ispušta smrad od kojih ne mogu da borave u stanovima. Ista je situacija i sa stanarima u Ulici oslobodjenja.

Ne bi se smjelo dozvoliti da se u centru grada stvara ekološka katastrofa.

Savjet stanara – Elvira Klopić (živinice.ba)

Drugi čitaju