Upaljeni su svi alarmi u Sarajevu i Tuzli. Opasan zrak još u Lukavcu i Živinicama

Zagađenje zraka u glavnom gradu BiH drugi dan za redom bilježi rekordne vrijednosti. Zagađenost ugljen-monoksidom i do pet puta prelazi prihvatljive vrijednosti. Dva glavna zagađivača su promet i domaćinstva, koja koriste čvrsto gorivo.

Stručnjaci poručuju, problem treba sistemski rješavati, a iz Zavoda za javno zdravstvo pozivaju građane da poštuju preporuke – prva od njih je ne izlazite ukoliko ne morate. S dolaskom hladnijeg perioda na području Tuzle i okoline uslijedilo je povećanje zagađujućih čestica zbog čega je već nekoliko dana zrak u ovoj regiji proglašen vrlo nezdravim.

 

Zbog izuzetno zagađenog zraka, osim Tuzlaka najviše ispaštaju još i Lukavčani te Živiničani, a stručnjaci kažu da je poboljšanje moguće nakon kišnih padavina ili povećanja temperatura zraka. Zrak u Tuzli i okolini u kontinuitetu je zagađen već tri dana, a posebno povećanje zagađujućih čestica primjetno je u poslijepodnevnim i večernjim satima, kada se građanima ne preporučuje boravak na otvorenom.

Za sve one koji ne mogu poštovati preporuke, savjetuje se upotreba maski ili nekih drugih vidova zaštite u obliku šalova i slično. “U zadnja tri dana primjećene su povećane koncentracije zagađujućih materija čemu su svakako pogodovali vremenski uslovi. Kada je došlo do spuštanja temperature smanjeno je strujanje zraka i koncentracije zagađujućih materija u donjim slojevima su porasle”, kazala je za Klix.ba direktorica Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle Džemila Agić.

Glavobolje, nadražaji, teško disanje, kašalj, ali i poremećaj plućne i srčane funkcije samo su neki od simptoma koji se zbog zagađenosti zraka javljaju kod pacijenata, prenosi Radio Sarajevo.

Iz zavoda za javno zdravstvo KS, djeci, starijim osobama, trudnicama i kroničnim bolesnicima preporučuju da uopće ne izlaze napolje. Onima koji to moraju preporučuju da između ostalog koriste medicinsku masku.

Drugi čitaju