Srednjoškolci Tuzle obilježili Svjetski dan čistog zraka

5. novembra 2018. godine u prostorijama Behram-begove medrese održana je Tribina povodom  Svjetskog dana čistog zraka (3.novembra), koju su organizirali članovi ekološko-botaničke sekcije ove škole.

Ovoj Tribini prisustvovali su i učenici i njihovi profesori iz drugih srednjih škola: Opća gimnazija KŠC „Sveti Franjo“, gimnazija „Ismet Mujezinović“ i  Medicincka škola. Tribina je obuhvatila nekoliko bitnih tema o ekologiji zraka, zatim, prezentaciju rezultata ankete građana o čistoći zraka Tuzle i jednu radionicu.

Osnovni cilj ovog skupa je ekološka edukacija, značaj promocije čistog zraka i okoliša i međusobno druženje mladih osoba. Na ovom skupu moglo se saznati više informacija o kvaliteti zraka u Tuzlanskom kantonu i načinima poboljšanja čistoće zraka koji svakodnevno udišemo.

Izdvajamo samo neke od ekoloških poruka koje  su mladi ekolozi poslali sa ovog skupa: čist zrak je nezamjenjiv prirodni resurs koji je potrebno više cijeniti, očuvanje čistoće zraka moguće je ostvariti kroz stalnu ekološku edukaciju i zakonsku regulativu.

Svaki pojedinac mora krenuti od sebe i dati svoj doprinos u očuvanju i promociji zdrave životne sredine kako bi stanje okoliša bilo što kvalitetnije u Tuzlanskom kantonu i državi Bosni i Hercegovini.

Koordinatori ove Tribine bili su voditelji ekološko-botaničke sekcije Edin Brigić i Amina Mujić.

Drugi čitaju