Spavamo sat vremena duže, ali idemo s posla kući – po mraku

Kraj ljetnog računanja: Zimsko računanje vremena počinje u nedjelju 28. oktobra u tri sata i trajat će do 31. ožujka 2019. godine. Znanstvenici su dokazali da pomicanje sata dvaput na godinu remeti čovjekov bioritam.

U nedjelju, 28. oktobra, u 3 sata ujutro završava ljetno računanje vremena pomicanjem kazaljki za jedan sat unatrag, i počinje zimsko računanje vremena.

Računanje vremena pomiče se za jedan sat unatrag, tako da se 3 sata i 00 minuta računa kao 2 sata i 00 min, odnosno da se kazaljka sata pomakne za jedan sat unatrag.

Zimsko računanje vremena trajat će do 31. marta 2019. godine.

Ukinuli pomicanje sata: Još iduće godine i gotovo

Budući da je Evropska komisija  objavila prijedlog da se ukine polugodišnje pomicanje sata 2019. godine, u martu bi to mnoge zemlje u EU mogle učiniti po posljednji put.

Naime, prema prijedlogu Evropske komisije, svaka država članica bi do aprila 2019. godine trebala odlučiti namjerava li trajno primjenjivati ljetno ili zimsko računanje vremena kako bi se olakšala tranzicija.

Posljednje obvezno pomicanje sata na ljetno računanje vremena bilo bi u nedjelju, 31. marta 2019. Države članice koje se žele vratiti na zimsko računanje vremena mogle bi napraviti još jedno, posljednje polugodišnje pomicanje u nedjelju, 27. oktobra 2019. Nakon tog datuma, polugodišnje promjene više ne bi bile moguće.

Drugi čitaju