Radnici GIKIL-a najavili dolazak u Sarajevo: “Ako budemo prisiljeni, upotrijebit ćemo atomsku bombu”

Ja sam spreman izgubiti život za ovu kompaniju, jer sam i dao život ovoj kompaniji – poručio je Zijad Kasumović a prenosi Faktor.

Ispred Uprave Global Ispat Koksne Industrije (GIKIL) u Lukavcu danas se okupilo oko 500 radnika. Oni su organizirali skup da pošalju poruku da ne žele gašenje njihove kompanije.

Skup je uslijedio nakon što su GIKIL prošle sedmice posjetili federalni inspektori, koji su u saradnji sa tužiocima Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i drugim organima obavili inspekcijski nadozor. Tužilaštvo TK vodi istragu u GIKIL-u zbog onečišćenja okoliša, a poslednji uviđaj pokazao je da GIKIL i dalje zagađuje okolinu.

– Zbor radnika je rekao da nisu za smanjenje proizvodnje na tehnološki minimum i gašenje nekih fabrika u okviru GIKIL-a. Nadležne inspekcije izdaju naloge, a odgovorne osobe imaju obavezu da po njima postupaju, ali kako misle da bez radnika to urade, jer mi nećemo zaustaviti fabriku. Kampanjsko zaustavljenje kompanije može napraviti puno gore posljedice po okolinu – poručio je danas predsjednik Sindikalne organizacije GIKIL-a Mirsad Imamović.

On je naglasio da će radnici uputiti zahtjev Upravi kompanije da proizvodnja ostane na postojećem nivou, jer samo to garantira plaće radnicima. Istovremeno radnici traže da oni koji odlučuju o GIKIL-u daju još vremena da se stvari dovedu u red.

– U petak u 7 sati ćemo organizirano doći pred GIKIL, a odatle u što većem broju idemo pred vladu FBiH – poručeno je na skupu.

Imamović danas je na zboru radnika rekao je da su radnici uspješno u ratu sačuvali svoju firmu, a da su sve vrijeme upozoravali nadležne da se mora raditi po zakonu.

– Prvi puta se ovdje ulaže nešto, a to je pravi korak. Šta su radili nadozorni odbori, koji nisu radili ništa i bili su tu samo zbog svog paušala. Sve uprave smo upozoravali na vrijeme kako treba raditi, ali oni su tu bili samo radi svojih plaća. Da nije tako, ova firma bi bila u boljem stanju. To je tako jer Mittal (vlasnik indijske firme suosnivača GIKIL-a, op.a.) diktira igru, iako je država u sudskom registru 70 posto vlasnik. Neke mafijaške strukture dale su Mittalu 51 posto da upravlja i ima većinu u Nadzornom odboru. Po prirodi stvari to je problem, sve ostalo su klimoglavci – rekao je Mirsad Imamović.

U kompaniji GIKIL održan je sastanak kojem su prisustvovali općinski načelnik Edin Delić, predstavnici sindikata kompanije GIKIL, predstavnica Granskog sindikata hemije i nemetala FBiH, te predstavnici uprave.

Tema sastanka bila je aktuelna problematika u ovoj fabrici, koja je iz dana u dan sve ozbiljnija, te mogućnosti iznalaženja rješenja, odnosno poduzimanju konkretnih koraka.

Zbor radnika zakazan je za 20. novembar u 8 sati ispred kompanije, a zakazana je i vanredna sjednica Općinskog vijeća Lukavac.

 

Drugi čitaju