Predsjednica GO SBB BiH Lejla Vuković: Mi pretvaramo riječi u djela

Predsjednica Glavnog odbora SBB BiH Lejla Vuković kandidatkinja je za Skupštinu TK na broju 2. Iza nje je uspješan mandat u skupštinskim klupama, koji je iskoristila za realizaciju niza inicijativa i projekata, a sve sa ciljem stvaranja boljih uslova i ambijenta za život građana ovoga kantona.

Obzirom da je prethodno opravdala povjerenje birača, mnogi je smatraju idealno kandidatkinjom na Općim izborima 2018,  jer je pozitivan primjer i dokaz da u politici nisu svi isti.

Lejla Vuković smatra da su konkretna djela važnija od riječi, a svojim djelovanjem to i potvrđuje.

„Mnogo je dobrih kandidata na listama i nezahvalno je govoriti o sebi,  ali ono što mogu da kažem je da sam jako uporna, prinicipijelna i iskrena u ovom poslu i to često osigurava da se do kraja izborim za prolaz neke ideje i nekoga projekta. Također, trudim se stalno biti dostupna građanima, a u Skupštini prenositi njihove zahtjeve“, kaže Vuković.

Lejla Vuković iza sebe već ima zavidnu političku biografiju. Vijećnica SBB BiH u Općinskom vijeću Gradačac postala je 2012. godine, a dvije godine kasnije osvojila je mandat u Skupštini TK. Bila je potpredsjednica KO FŽ Tuzlanskog kantona, a u junu 2016. godine izabrana je za predsjednicu Glavnog odbora SBB – a.

„ Kada sam prije šest godina ušla u politiku iskreno sam zaželjela da dokažem da nisu svi ljudi isti i da ima nas koji želimo raditi za dobrobit građana.Trudila sam se da što više inicijativa i  projekata dođe do realizacije, a ne da pokleknem kao što su mnogi i to je ono čime se najviše ponosim“.

Sa kolegama iz Kluba SBB BiH u Skupštini TK isticala se u angažmanu, te je teško izdvojiti nešto od toga.

„ U mandatu smo zaista uradili mnogo projekata i mnogo dobrih stvari. Teško je izdvojiti jednu, ali ću pomenuti rezultate koji se ogledaju u ostvarivanju prava nezaposlenih majki porodilja, prehrane djeteta, borbe za mlade i porodicu, ali možda i najznačajniji rezultat je ukidanje plaćanja zdravstvenih markica za nezaposlene, penzionere sa najnižim penzijama i druge socijalne kategorije“, skromno opisuje svoj rad.

Za ovu mladu i uspješnu ženu Savez je jedina politička opcija: „Struktura ostalih ozbiljnijih političkih opcija je dosta kruta i ne dopušta novim ljudima i novim idejama da pokažu kreativnost i da ostvaruju  svoje ideje i uglavnom su fokusirane na zaštitu određenih privilegovanih krugova ljudi. U SBB – u sam vidjela prostor za borbu i nisam se pokajala jer sam do sada uspjela, zajedno sa kolegama, ostvariti veliki dio planova koje sam zacrtala“.

Gradačac je njena životna i izborna baza i posebnu pažnju poklanja radu u svojoj lokalnoj zajednici. To je često težak put, ali joj upravo to predstavlja dodatni motiv i izazov.

„U Gradačcu se teško boriti na političkoj sceni. Odranije su gradačačani poznati kao ‘čvrsti momci’ koji znaju šta žele i ne odustaju lako od svojih ideja. OO SBB Gradačac je u nekoliko navrata bio na udaru raznih struja i političkih protivnika, ali smo uvijek izlazili kao pobjednici, svaki puta djelujući još kompaktnije. Baš smo poput feniksa. Danas smo najozbiljniji politički faktor u Gradačcu, a vjerujem da ćemo vremenom biti još i jači. Razlikujemo se od drugih jer se borimo za opće dobro dok drugi svoj rad fokusiraju na pojedince“, kaže Vuković.

Puna energije i entuzijazma Lejla Vuković uspijeva naći dovoljno vremena i motivacije za sve uloge i funkcije, pa tako i onu posebno važnu i zahtjevnu, a to je biti predsjednica Glavnog odbora SBB BiH.

„ Biti na čelu Glavnog odbora nekog velikog političkog projekta je, prije svega, velika čast, ali i odgovornost. Od dolaska na tu funkciju, moje obaveze, program i uopće odgovornost su mnogo veći, ali mi to daje za pravo da se hrabrije borim kako bih i kao predsjednica, ali i kao žena dokazala da mi možemo ostvariti planove koje imamo, a koji će osigurati bolju budućnost svih građana. Pokušavam opravdati poziciju na kojoj se nalazim“, navodi Vuković.

Aktuelnom kandidaturom za Skupštinu TK potvrđuje da je ostalo još nedovršenog posla i da je spremna nastaviti raditi sa istim motivima i željenim ciljevima koji su usmjereni na dobrobit građana.

„ U ovom mandatu samo u poziciji bili uglavnom radi stvaranja stabilnosti i osiguranja funkcionalnosti kantona te su stoga mnoge aktivnosti bile ograničene. Sigurno je da ćemo u narednom mandatu biti jači i participirati u većem procentu, pa ću i planove prilagoditi ozbiljnijem infrastrukturnom jačanju cijelog područja Tuzlanskog kantona, ali i daljoj borbi za obrazovanje i položaj mladih i djece u društvu i slično“.

Poruka Lejla Vuković građanima je da 7. oktobra izađu na izbore i daju povjerenje onima koji ih neće iznevjeriti : „Budite hrabri i dajte glas onima koji pokazuju da nisu tu samo kao biljke i slijepi poslušnici. Mi smo to pokazali i rezultati su iza nas. Pružite nam više prostora i mi ćemo to opravdati jer mi pretvaramo riječi u djela“!

Drugi čitaju