Poznate ličnosti na kandidatskim listama na Općim izborima: POGLEDAJTE koliko glasova su osvojili

Brojne poznate ličnosti našle su se na kandidatskim listama na Općim izborima. Donosimo pregled osvojenih glasova prema današnjim, ažuriranim podacima Centralne izborne komisije BiH.

Glumci, umjetnici, novinari, pjevači, sportisti, ljekari i na ovogodišnjim Općim izborima. Kada je riječ o kandidatima za Skupštinu KS-a, više od 300 glasova dobio je književnik i kandidat Građanskog saveza Abdulah Sidran. Umjetnik Damir Nikšić, kandidat SDP-a, dobio je više od 4.000 glasova, dok je slikar, ali i reality zvijezda Sulejman Haljevac, kandidat SBB-a, dobio oko 1.700 glasova. Kada je riječ o glumcima, Mirvad Kurić, kandidat SBB-a, dobio je više od 5.000 glasova, a njegova kolegica Jasminka Beri, također kandidatkinja SBB-a, više od 1.000 glasova. Među kandidatima za Skupštinu KS-a našli se i sportisti. Pa je tako bivši K1 borac Dževad Poturak dobio više od 2.400 glasova, a MMA borac i ugostitelj Denis Stojnić oko 60. Tekstopisac Fahrudin Pecikoza ponovo je bio u utrci za Skupštinu Kantona Sarajevo – ovoga puta je kao kandidat Nezavisne bosanskohercegovačke liste dobio više od 600 glasova.

Kada je riječ o ljekarima, neurohirurg Kemal Dizdarević, nosilac liste Nezavisnog bloka, dobio je 1000 glasova. Doktori su bili i na listama za Federalni parlament, pa je tako Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, dobila više od 12.500 glasova. Kao nosilac liste SBB-a, Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, dobio je više od 3.800 glasova, dok je njegov kolega Mirsad Kacila, također SBB, dobio više od 4.000 glasova.

U utrci za Federalni parlament bili su i novinari. Kandidatkinja SBB-a Sanela Prašović-Gadžo dobila je oko 2.800 glasova. Ispred SDP-a, Vlastimir Mijović ima više od 2.000 glasova. Kada je riječ o glumcima, ponovna je bila kandidatura za Federalni parlament Zane Marjanović, kandidatkinje SBB-a, sa više od 2.000 glasova, a njen stranački kolega, također glumac Izudin Bajrović sa više od 1.800 glasova.

Sportisti i na federalnom nivou. Najbolja bh košarkašica Razija Mujanović, kandidatkinja Nezavisnog bloka, dobila je samo 700 glasova, njen kolega, bivši košarkaš Sejo Bukva, kandidat stranke Narod i pravda, osvojio je oko 1.400 glasova. U borbi za mjesto u federalnom parlametnu je kikbokser Salko Zildžić, kandidat SDA, koji je dobio više od 3.000 glasova.

Na federalnom nivou nisu izostale ni kandidature iz reda pjevača. Pa je tako Abid Sakalaš, kandidat BPS-a, dobio oko 200 glasova.

Poznate ličnosti u utrci i zadržavni nivo. Bosanskohercegovački glumac i direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović, kandidat SDA, dobio je rekordnih 13.000 glasova u odnosu na ostale poznate ličnosti.

Pjevači su se našli i na listi za Narodnu skupštinu u entitetu RS. Pa je tako narodni pjevač Halid Muslimović, kandidat PDA, dobio više od 170 glasova.

federalna.ba

Drugi čitaju