Potpisani aneksi kolektivnog ugovora za djelatnost obrazovanja u TK

Aneksima je predviđeno uvećanje najniže plate u osnovnoj i srednjoj školi sa dosadašnje 432 na 460 KM. Time će se osigurati povećanje ličnih primanja za 761 zaposlenika koji imaju najniži koeficijent za obračun plate. Aneks ovog ugovora, između ostalog, donosi i odredbu, koja se tiče zaposlenica u osnovnom i srednjem obrazovanju. Porodiljska naknada će biti u visini pune plate, s tim da će razliku između naknade plaće koja se utvrđuje po propisima Tuzlanskog kantona kojima se uređuje ova oblast i pune plaće uplaćivati škola u kojoj se zaposlenik nalazi u radnom odnosu.

– Svjedoci smo da je Vlada TK i Ministarstvo obrazovanja povećala ulaganja u ustanove obrazovanja i osnovnog i srednjeg obrazovanja. Samo ove godine imamo 3,5 miliona kapitalnih investicija u obrazovanje – kazao je Zlatan Muratović, ministar za obrazovanje i nauku TK.

Na današnjoj sjednici Vlade TK usvojena je Uredba o napredovanju vannastavnog osoblja. Samostalni sindikati radnika osnovnog obrazovanja i odgoja Tuzlanskog kantona te Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH-kantonalni odbor prvi su sindikati u Federaciji koji su uspjeli dogovoriti ovakvu vrstu Uredbe.

– Većina stvari se odnosi na materijalni status zaposlenika. Ljudi koji budu motivisani, taj rad će i kvalitetnije obavljati. Napomenut ćemo da smo mi u osnovnom obrazovanju tri godine čekali na tu Uredbu. Danas smo to i dobili. U srednjem obrazovanju su na to čekali sedam godina – ističe Sumedin Kulović, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja TK.

Drugi čitaju