Potpisan sporazum: Prosvjetni radnici u Tuzlanskom kantonu dobijaju veće plaće

Uposlenicima u oblastima obrazovanja od januara iduće godine planirano je povećanje plaća za 6,5 posto. Rezultat je to dogovora i sporazuma koje su danas potpisali premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović i predsjednici Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja Tuzlanskog kantona Sumedin Kulović i Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Admir Terzić.

Sporazumima se predviđa povećanje koeficijenta za obračun plaća uposlenicima u osnovnim i srednjim školama, a što će za posljedicu imati povećanje plaća za 6,5 posto. Također, sporazumima je predviđeno da se primjena obračuna plaća po ovom sporazumu izvrši nakon usvajanja budžeta Tuzlanskog kantona za 2019.godinu sa primjenom novih koeficijenata počevši od 1. januara 2019. godine.

„Današnjim sporazumima se ne radi samo na poboljšanju materijalnih uslova za uposlenike, nego i o vraćanju digniteta prosvjetnim radnicima, obzirom da se njima koeficijenti nisu mijenjali posljednjih 10 godina“ rekao je ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović i dodao da je Vlada u proteklih godinu dana primanja uposlenika u oblasti obrazovanja povećala za oko 13 posto.

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Admir Terzić današnji događaj ocijenio je rezultatom dvomjesečnih pregovora tokom kojih je izvučen maksimum iz onoga što je trenutno realno moguće. „Bitno je istaknuti da je ovo cijeli paket.

Minimalna plaća će se povećati. Slijedi Uredba za napredovanje vannastavnog osoblja, porodiljama se osigurava isplata cjelokupnog iznosa plaće tokom porodiljskog odsustva, kao i uvrštavanje 5 posto, koje su uposlenici imali po osnovu poreza na dohodak, u okvire koeficijenta. Sve to znači da će osnovna plaća profesora u srednjoj školi biti oko 1.050 KM“, kazao je Terzić.

U narednim danima će se izmijeniti i potrebni dokumenti, kako bi istovjetno povećanje plaća bilo realizirano i za uposlenike u oblasti kulture, te drugim oblastima koje se finansiraju iz budžeta TK.

Drugi čitaju