Pariz: Žestoki sukob policije i Žutih prsluka

Novi sukob policije i članova pokreta “Žuti prsluci”, koji prosvjeduju protiv visokih cijena goriva i troškova života u Parizu. Okupljanje je počelo kod Slavoluka pobjede, gdje je u žestokim neredima policija upotrijebila suzavac. Više od dvije sedmice građani koji nose žute prsluke blokiraju ceste diljem Francuske. Jedan je to od najvećih izazova s kojima se u svojem mandatu suočio francuski predsjednik Emmanuel Macron.

 

Ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner upozorio je na prisustvo “1500 provokatora” na prilazima Elizejskim poljanama. “Dvjesto mirnih prosvjednika ja na Elizejskim poljanama. Izvana je došlo 1500 provokatora. Naše snage reda odgovaraju i odbijaju razbijače i 39 osoba je privedeno”, napisao je na Twitteru ministar.

Oko 8,45 sati prosvjednici su pokušali probiti kontrolnu točku u gornjem dijelu avenije, blizu Slavoluka pobjede, ali su ih snage reda suzavcem rastjerale, pa su se prosvjednici, od kojih su neki bili maskirani, razišli. Prvi incident je izbio ujutro, dok je nekoliko stotina prosvjednika prilazilo Slavoluku pobjede.

Avenijom se može prolaziti pješice, ali su trgovci i snage reda poduzeli mjere opreza, nakon iskustva s pobunom 24. studenoga. Neki izlozi su zaštićeni drvenim oblogama, a pješaci moraju prolaziti uskim prolazima uz kontrole identiteta i pretraživanja torbi. Dvije osobe su privedene zbog nošenja oružja, rekao je jedan policijski izvor.

Drugi čitaju