Lijepe vijesti: U Tuzlanskom kantonu besplatni udžbenici za prvačiće

Što je osnovac veći, veći su mu i troškovi.

– Za kupnju knjiga potrošim oko 170 KM, a kupujemo knjige koje preporuče nastavnici, kaže Nejra Lelić, učenica iz Tuzle.

Većina gradskih knjižara u Tuzli spremna je za početak školske godine. Danas su im stigli udžbenici od nekoliko izdavača. Cijene se neće značajno mijenjati u odnosu na prošlu godinu, kažu u knjižari Hamidović u centru grada.

– Cijena udžbenika je po 10 KM. Sad, ove godine prvačići će dobiti besplatno udžbenike, ali s tim što će trebati kupiti radne sveske. Neki nastavnici koriste sveske, neki kopiraju listiće pa podijele. Najskuplji su udžbenici Engleskog jezika, 22KM i Njemačkog, a za srednju školu do 24 KM, kaže Esma Hamidović, vlasnica Knjižare.

Polovnih udžbenika bit će kod uličnih prodavaca s početkom školske godine, za one koji žele proći jeftinije. Dodatna briga za roditelje školaraca nažalost nisu samo ovi troškovi, kaže tuzlanska Azra Vidović, majka dvoje djece.

– Troškovi su ogromni jer morate kupiti od udžbenika, nove garderobe, torbi. Mislim da prosječna porodica od 400 do 500 maraka treba da izdvoji za školski pribor i za odjeću i obuću, dok je prosječna plata u BiH 500 KM, kaže ona.

Srećom barem po roditelje najmlađih učenika, oni koji prvi put polaze u školu, Ministarstvo za obrazovanje i nauku će im obezbijediti besplatne udžbenike. To vrijedi za sve škole na području Tuzlanskog kantona. Osim prvačića, besplatne udžbenike za narednu školsku godinu dobit će i učenici petih razreda za koje školske komisije utvrde da pripadaju nekoj od socijalno ugroženih kategorija.

 

Drugi čitaju