Human gest: Lukavčanka Zehrina Karić oslikala zidove Klinike za dječije bolesti

Lukavčanka Zehrina Karić, akademska slikarica i profesorica u Geodetsko-građevinskoj školi Tuzla oslikala je zidove u Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla, kako bi uljepšala ovaj ambijenat i pomogla bolesnoj djeci i njihovim roditeljima da se osjećaju ljepše i ugodnije u tom prostoru.

– “Prateći humanitarni rad Fondacije Junuzović, oragnizovanje Donatorske večeri i druge aktivnosti, kako bi renovirali Dječiju kliniku u Tuzli, ostala sam oduševljena. Kada sam vidjela fotografije renovirane klinike i čiste zidove javila se ideja da i ja mogu dati svoj humanitarni doprinos. Kontaktirala sam Fondaciju Junuzović, oni su me povezali sa načelnikom klinike dr. Husarićem i avantura je počela – oslikavanje Dječije klinike!” – kazala je  Zehrina Karić koja je dva mjeseca svaki svoj slobodan trenutak koristila kako bi svojim crtežima ukrasila zidove i tako mališanima bar donekle uljepšala boravak u bolničkim hodnicima.

 

— “Protekla dva mjeseca provela sam u bolnici, prije ili poslije škole, vikendima… U nekim momentima mi je djelovalo da ću odustati, da kraja nema, ali…tu su se javljala dječica, njihov osmijeh, fotografisanje pored već oslikanih motiva i to mi je dalo snage da završim ono što sam počela. Brojni roditelji, uposlenici klinike uputili su riječi zahvale ali dječija radost je najbolja nagrada. Iza mene je ostalo 14 murala sa motivima sretnih sovica, likova iz crtanih filmova, junaka, i iskreno se nadam da će ublažiti dječiji strah od doktora i bar kratko uljepšati njihov boravak u bolnici. Hvala svima koji su bili uz mene i dali mi podršku!

– U početku nisam željela da se zna za ovu realizaciju, ali baš kao što sam i ja djelovala zahvaljujući objavama Fondacije Junuzović možda i moja objava motiviše vas da djelujete onako kako možete… Mir i ljubav!” – napisala je ova umjetnica na svom Facebook profilu.

Drugi čitaju