Hatmenski ispit položilo 11 učača Kur’ana

Sinoć je u džematu Gornji Doborovci u prepunoj džamiji održana Mevludska i hatemenska svečanost gdje je promovisano 11 učača Kur’ana časnog u ovom džematu.,

Poslije akšam namaza prisutnima se obratio hafiz i imam ovog džemata Belmin Džananović koji je selamio prisutne i najavio sadržaj programa ove večeri.

Imami sa područja MIZ Gračanica proučili su mevlud i nekoliko ilahija, a poslije toga hfz. Džananović je predstavljao nove učače Kur’ana u ovom džematu, a oni su nakon toga učili Kur’an.

Njih 11 od kojih je najmlađi učač je hafizova hanuma Zumra Džananović, a najstariji je Jusuf Jukić koji ima 73 godine.

Jusuf Jukić je najudaljeniji od džamije, ali ga to nije spriječilo da dolazi u džamiju i uči Kur’an, bez obzira na vremenske uslove Jusuf je bio prvi u džamiji. Svi promovisani učači su ozbiljni ljudi, ljudi koji imaju posao i porodicu, ali su ipak našli vrijeme da odvoje za učenje Kur’ana.

Također među učačima ima i skoro jedna čitava porodica Hodžić, Admir Hodžić je mladić koji radi u Austriji, a koji je svaki vikend dolazio kući kako bi naučio učiti Kur’an, iz oprodice su uz njega bili njegova supruga Almina i njegov babo Jusuf. Pored porodice Hodžić tu je bila i porodica Huskanović, supružnici Selim i Elvira, kao i dvije Selimove sestre Behija i Aldijana Hodžić.

Hafiz je posebno istakao Mustafu Džananovića, čovjeka koji je 2000. godine operisao tumor na mozgu i kojeg su doktori bili otpisali. Po nekoliko sati je učio Kur’an i Kerim. Mnoge komšije su ga zatekle kako uči Kur’an slušajući svog najdražeg učača Aziza Alilija, dnevno je znao učiti po nekoliko sati.

„Nekoliko dana prije hatmenskog ispita Mustafa mi je rekao molim Allaha hafize samo da doživim taj dan kada ću učiti Kur’an i položiti hatmenski ispit, a da ne preselim il nedaj Bože da se razbolim pa da ne budem u stanju doći“ rekao je hfz. Belmin Džananović.

Među učačima je i mujezin ovog žemata, kako hafiz reče njegova desna ruka Amir Hodžić koji je poslije dodjele Šehadetnama učačima uručio poklon hafizu u znak zahvalnosti od grupe koja je završila svoj hatmenski ispit.

Nakon mevludske i hatmenske svečanosti, fino predavanje je održao profesor Izet Čamdžić, glavni imam MIZ Zavidovići.

Slike sa ove manifestacije pogledajte OVDJE!

The post Hatmenski ispit položilo 11 učača Kur’ana appeared first on Portal Gračanički.ba – Vijesti iz Gračanice.

Drugi čitaju