Emir Ramić poručio Carlu Bildtu: Bosanski narodi i građani vas preziru

Carl Bildt, bivši Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu i bivši premijer Švedske, slikom Sarajeva s početkom prošlog stoljeća na kojem se vidi grupa žena pokrivena burkom i sa opisom: “Postoji napredak u našem svijetu. Ovo je bilo Sarajevo prije jednog stoljeća” na svom Twitter profilu, izazvao je mnogobrojne reakcije.

Tim povodom otvorenog pismom se obratio Emiru Ramiću iz Instituta za istraživanje genocida iz Kanade. 

Pismo prenosimo u cjelosti. 

“Gospodine Carl Bildt, 

Vaša kontinuirana antibosanska kampanja koja je počela još u vremenu kada je zemlja BiH bila najlepša, u vremenu agresije i genocida, u kojoj ste kao posebni izaslanik EU i UN podržavali ratnog zločinca Slobodana Miloševića, je znak kontinuiteta koncepta srpske velikodržavne ideologije politike i prakse, koja ima antivirusni, antidemokratski i neljudski karakter. 

Vi ste jedan od plaćenih vođa te srpske velikodržavne ideologije, koji ima za cilj stvaranje velike Srbije na računu podjele i uništenja države i posebno bošnjačkog naroda. Ali trebate znati da je prošlo vrijeme velikosrpske nadmoćnosti i nametanja “istina” koje su, ustvari, najobičnije podvale i laži. 

Nazivajući žrtve genocida u Srebrenici ‘ratnim zarobljenicima’, vi ste zapravo pokazali svu nemoralnost EU i UN. Svrstavajući se na stranu agresora i zločinaca sastali ste se svega nekoliko dana nakon genocida u Srebrenici sa ratnim zločincem Ratkom Mladićem u Dobanovcima. Nije vam uspio pokušaj skrivanja istine o najvećem zločinu poslije holokausta u Evropi. 

Vi ste primjer kontinuiranog i agresivnog kidisanja na državu BiH. Ali trebate znati da je BiH ostala državna i društvena zajednica kroz dugu svoju povijest. Za razliku od svojih susjeda, BiH je imala najdublju državnu i društvenu slobodu zahvaljujući svome historijskom trajanju. 

Zato je teško zamisliti ideju Evrope nakon zločina agresije i genocida na BiH, zločina koji su dubinu bosanske slobode na vašem državnom nivou u BiH sa potpunom diskriminacijom u državnom vlasništvu, a prva žrtva je bosanskohercegovačka država, i dalje nije došla do istine i pravde . 

BiH je svjedočila da se može u miru živjeti sa različitostima i vama najviše. Kao što su patriote u BiH uspjeli suprotstaviti veliksorpskom rušilačkom Levijatanu, tako će se i danas suprostaviti vama i sličnim vama koji debelo zarađuju radeći protiv jedne od evropskih država svojim društvenim modusom je uzela EU za svoju zajedničku egzistenciju. 

Računajte na jedan koji se neće odreći svoje države BiH, njene historije, kulture, tradicije, jezika, njenog suvereniteta, jedinstvenog teritorijalnog integriteta, političkog subjektiviteta, državnosti i nezavisnosti. Vaša kontinuirana antibosanska kampanja je osuđena od svih istinskih prijatelja ponosne države BiH. Bosanski narodi građani vas preziru “, stoji u pismu koje potpisuje Emir Ramić.

Dnevnik : Carl Bildt naljutio Bošnjake objavom na Twitteru

Bljesak : Carl Bildt zakuhao objavom o Sarajevu prije 100 godina

Al Jazeera : Twitter: Žestoke reakcije na Bildtovu objavu o Sarajevu

7 povezanih vijesti »

Drugi čitaju