BIH DOBILA NOVOG ŠEFA DRŽAVE: Dodik, Komšić i Džaferović položili zakletvu u Sarajevu

U zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu inaugurisani su novoizabrani članovi Predsjedništva BiH.

Svečana ceremonija počela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine. Izgovarajući i potpisujući svečanu izjavu, Milorad Dodik, koji će u narednih osam mjeseci biti predsjedavajući po sistemu rotacije, te članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović preuzeli su dužnost kolektivnog šefa države, koju će obavljati naredne četiri godine.

Konstitutivnu sjednicu Predsjedništva BiH otvorio je predsjedavajući Predsjedništva BiH u prošlom sazivu Bakir Izetbegović.

Prije nego što je pročitao dnevni red, Izetbegović je zahvalio članovima Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću i Draganu Čoviću na korektnoj saradnji u protekle četiri godine.

Kako je kazao, urađeno je mnogo dobrog, a nakon višegodišnjeg zastoja, odblokiran je evroatlantski put BiH.

“Danas smo pred dobijanjem statusa kandidata za članstvo u EU”, rekao je Izetbegović navodeći da su usvojeni bitni strateški dokumenti
Sjednici nije prisustvovao član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH (CIK) Branko Petrić uručio je certifikate novoizabranim članovima Predsjedništva BiH.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine krajem oktobra utvrdila je rezultate općih izbora u BiH održanih 7. oktobra.

Na oktobarskim Općim izborima najviše glasova za člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda osvojio je Šefik Džaferović – 212.581 glasova ili 36,61 posto, iz hrvatskog naroda Željko Komšić – 225.500 glasova ili 52,64 posto, dok je Milorad Dodik osvojio najviše glasova za člana državnog Predsjedništva iz Republike Srpske – 368.210 glasova ili 53,88 posto.

Drugi čitaju