Ovo je zemlja s najčistijom vodom za kupanje u Evropi

Evropa ima veliku raznolikost prekrasnih plaža i kupališta, a svake godine milioni ljudi provode vikende na lokalnim plažama rashlađujući se uz vodu.

Prema posljednjoj godišnjoj procjeni vode za kupanje, ogromna većina lokacija u Evropi ispunila je najstrože standarde kvalitete za kupanje. Ovo predstavlja 85 posto popularnih evropskih voda za kupanje. Čak 96 posto svih zvanično identifikovanih voda za kupanje u EU ispunjava minimalne standarde kvaliteta, a samo 1,5 posto je ocijenjeno kao “loše”, prenosi Klix.

Kvalitet vode za kupanje na plažama širom Evrope značajno se poboljšao u proteklih nekoliko decenija, a izvještaj Evropske komisije i Evropske agencije za okoliš, koji je istraživao vodu svih 27 država EU, pokazao je da 99,1 posto hrvatskih obala ima odličan kvalitet vode – to je 886 od 894 testirana mjesta.

Prema Direktivi o vodama za kupanje, vode se procjenjuju korištenjem mikrobioloških podataka kako bi se klasificirali prema ocjenama loše, dovoljno, dobro ili odlično.

Drugoplasirana je bila Grčka, a potom slijede Kipar i Austrija. Izvještaj je također otkrio da su evropske obalne vode obično čistije od unutrašnjih voda.

Source: region