IRB kritikovala „Pošte“ zbog prekomjernog zapošljavanja

BANJALUKA – Investiciono – razvojna banka (IRB) RS ponovo je upozorila upravu „Pošta Srpske“ na prekomjerno zapošljavanje istakavši da su u prošloj godini zaposlena 273 radnika i da su troškovi radne snage povećani za oko 11 miliona KM.

Predstavnica IRB-a Dijana Obradović je na godišnjoj Skupštini akcionara „Pošta“ na kojoj je, između ostalog, razmatran izvještaj o poslovanju za prošlu godinu, navela da broj radnika ponovo povećan, ovaj put za 124 izvršioca, tako da ih je sad 2.624.

To je, kaže, uz povećanje cijene rada u januaru 2023. godine, te povećanje plata za 50 KM od jula 2023, kao i početak isplate naknada za zimnicu i rođenje djeteta dovelo do novog rasta troškova radne snage za ogromnih 10,84 miliona KM.

„Banka skreće pažnju da ovdje nije riječ o zapošljavanju samo novih 124 izvršioca, budući da su mimo njih zaposlena i lica na mjesta radnika kojima je prestao radni odnos po različitim osnovama, tako da je ukupan broj novoprimljenih radnika 273 radnika“, navela je ona.

Ona je tražila od uprave da na sjednici objasni razlog ovolikog povećanja broj radnika.

„Ako se uzme u obzir da je broj usluga smanjen, posebno pismonosnih, nije jasno zašto je došlo do ovako masovnog povećanja broja radnika, pa je potrebno da se te informacije pruže na samoj sjednici i zapisnički konstatuju. Banka uvažava potrebu povećanja naknada radnicima izazvanu objektivnim i subjektivnim razlozima, ali je nejasna potreba za povećanjem broja radnika u uslovima pružanja istog ili čak umanjenog broja usluga“, navela je predstavnica IRB-a, koji je većinski akcionar „Pošta“.

Ukazala je i na probleme koje „Pošte“ imaju u naplati svojih usluga, ističući da se najveća potraživanja odnose na javni sektor od kojih ovo preduzeće potražuje oko 4,3 miliona KM.

Izvršni direktor „Pošta“ Zoran Vujmilović je na sjednici potvrdio da je došlo do pada pismonosnih usluga i direktne pošte, ali to, tvrdi, ne znači da se mogao smanjiti broj zaposlenih.

„Iz izvještaja je vidljivo, tamo gdje se spominju usluge Brze pošte, da ova usluga ima enorman rast u fizičkom obimu od 29 odsto, a u ekonomskom obimu od 33 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Zbog toga je potreban značajno veći broj izvršilaca da se realizuje ta usluga, koja je veoma konkurentna na tržištu i ne smije se dozvoliti pad kvaliteta“, rekao je Vujmilović.

Kazao je da, s druge strane, preduzeće ima obavezu održavanja poslovnih jedinica i u neprofitabilnim mjestima, te ne može smanjiti broj zaposlenih i zatvoriti pošte, iako postoji evidentno smanjenje fizičkog obima nekih usluga.

„Međutim, rezultat poslovanja za 2023. godinu ipak ukazuje na to da smo racionalno poslovali i vodili računa o svemu“, tvrdi Vujmilović.

Inače, „Pošte“ su u prošloj godini ostvarile dobit od 2,9 miliona KM, a na istoj sjednici je razmatrana i usvojena odluka o raspodjeli dobiti.

Na sjednici su se mogli čuti i prijedlozi akcionara da „Pošte“ razmisle o isplati dividende akcionarima.

CAPITAL: M. Lj.

Чланак IRB kritikovala „Pošte“ zbog prekomjernog zapošljavanja се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Source: Posao