Negativne emocije zaposlenih svjetsku ekonomiju koštaju čak 8,9 biliona dolara

NJUJORK – Prošlogodišnjim istraživanjem američke kompanije Gallup je utvrđeno da svakodnevne negativne emocije zaposlenih svjetsku ekonomiju koštaju čak 8,9 biliona dolara, što je devet posto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

U istraživanju je učestvovalo 128.278 zaposlenih iz 140 država. Naime, 20 posto od navedenog broja osoba koje su učestvovale u istraživanju je izjavilo da se svakodnevno osjećaju usamljeno, ljutito ili tužno dok je 41 posto izjavilo da svakodnevno osjeća stres.

Ustanovljeno je i to da je više izgledno da će usamljenost osjećati mlađi zaposlenici (22 posto), oni koji su zaposleni na puno radno vrijeme (25 posto) i oni koji se osjećaju neangažovanima na poslu (31 posto).

Kako je objavio CNN, iako posao nije uvijek uzrok svakodnevnih negativnih emocija, poslodavci bi trebali biti zabrinuti. Trebaju uvijek imati na umu da se poslom može poboljšati ili pogoršati dobrobit zaposlenih.

Gallupovim istraživanjem je konstatovano i to da oni koji smatraju da je njihov posao smislen imaju viši nivo svakodnevnog uživanja i manje negativnih emocija.

Osim toga, više od polovine onih koji se osjećaju angažovanima na poslu ostvaruju napredak u cjelokupnom životu.

Ocijenjeno je da su svakodnevne negativne emocije na poslu i osjećaj neangažovanosti na poslu gori od nezaposlenosti.

Kada je u pitanju osjećaj angažovanosti na poslu, Sjedinjene Američke Države i Kanada su na prvom mjestu dok Australija, Novi Zeland, latinska Amerika i Karibi prednjače po uspješnosti zaposlenih.

Međutim, SAD i Kanada su na drugom mjestu po broju onih koji tvrde da na poslu svakodnevno doživljavaju stres, odmah poslije Bliskog istoka i sjeverne Afrike.

S druge strane, evropski zaposlenici imaju najniži nivo osjećaja angažovanosti dok jug Azije loše kotira po pitanju broja zaposlenih koji sebe smatraju uspješnima u cjelini, prenosi CNN.

Klix

Чланак Negativne emocije zaposlenih svjetsku ekonomiju koštaju čak 8,9 biliona dolara се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Source: Posao