iMakadam: Otkrivanje Skrivenih Ljepota Bosne i Hercegovine

U srcu Balkana, između planina i dolina, krije se Bosna i Hercegovina, zemlja bogata kulturom, prirodnim resursima i nevjerovatnim ljepotama. No, često su te ljepote skrivene od očiju javnosti, nedovoljno istražene i nedovoljno promovisane. Upravo zato, grupa studenata sa Fakulteta informacijskih tehnologija u Mostaru preuzela je inicijativu da otkrije i promoviše te skrivene dragulje kroz projekat, koji su imali na predmetu „Uvod u marketing“, nazvan iMakadam.

Kako je nastala ideja?

iMakadam je više od obične studentske grupe – to je takoreći pokret koji se bavi otkrivanjem i promovisanjem manje poznatih, ali prekrasnih prirodnih lokaliteta širom Bosne i Hercegovine. Ova inicijativa rođena je iz želje da se istraže netaknute prirodne ljepote, koje su često nepravedno zanemarene u korist popularnih turističkih odredišta.

Iako svi različitih zanimanja i interesa, Nedim Horozović, Anadin Kurtalić, Imad Redžić, Adelisa Mulahusić, Ajla Keserović Šehić i Ajdin Šehić su pronašli zajedničku nit koja ih je spojila – ista domovina, ista vizija i raznolik pogled na svijet oko sebe.  Kroz svoj rad, ova ekipa nije samo promovisala ljepote Bosne i Hercegovine, već su i inspirisali druge da razmišljaju šire, da preispitaju svoje perspektive i da se otvore za nove ideje i mogućnosti. Njihova suradnja nije bila samo slučajna, već je proizašla iz duboke želje da zajedno stvore nešto što će ostaviti trag i inspirisati druge da slijede svoje snove, bez obzira na prepreke koje se mogu naći na putu.

Misija i vizija

Glavna misija iMakadama nije samo fotografisanje prekrasnih pejzaža, već i podizanje svijesti o važnosti očuvanja prirodnih resursa i promovisanje ekološki održivog turizma. Svaka posjeta iMakadam tima nekom skrivenom kutku Bosne i Hercegovine popraćena je edukativnim aktivnostima o očuvanju prirode i ekološkim izazovima s kojima se suočava ova regija.

Ovaj inspirativni pokret ne bi bio moguć bez mentorstva i podrške profesora Veldina Ovčine, čija stručnost i entuzijazam služe kao kormilo ovom ambicioznom projektu. Profesor Ovčina nije samo akademski mentor, već i izvor inspiracije i podrške za studente koji žele da istraže i otkriju ljepote svoje zemlje.

Jasan cilj

Kroz svoje aktivnosti, iMakadam ne samo što doprinosi turističkoj promociji Bosne i Hercegovine, već i potiče lokalno stanovništvo na očuvanje i valorizaciju svojih prirodnih resursa. Svaka objavljena slika, svaki tekst i svaki videozapisi na društvenim mrežama iMakadam tima predstavljaju poziv turistima i ljubiteljima prirode da otkriju autentičnu ljepotu Bosne i Hercegovine.

Kako ih podržati?

Grupa također stoji iza kreiranja dva kratka promotivna videa: jedan je posvećen promociji njihovog rodnog grada Zavidovića, dok je drugi označio početak priče iMakadama s duhovitom, ali izražajnom porukom. Njihovi video spotovi se mogu pogledati na Instagram stranici @imakadamm ili direktno na link: https://www.instagram.com/imakadamm

Kroz njihov rad, iMakadam pokazuje da su za otkrivanje skrivenih dragulja potrebni samo entuzijazam, istraživački duh i ljubav prema prirodi. Njihova priča služi kao inspiracija ne samo mladim ljudima u Bosni i Hercegovini, već i diljem svijeta, dokazujući da su prave ljepote često skrivene ispod površine, čekajući da budu otkrivene.

The post iMakadam: Otkrivanje Skrivenih Ljepota Bosne i Hercegovine appeared first on Portal Gračanički.ba.

Source: Vijesti bih