Određen pritvora za  Darka Petrovića (47) iz Tuzle zbog izazivanja rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog postupajućeg tužioca i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za  Darka Petrovića (47) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produženo krivično djelo izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Petrović je osumnjičen da je u periodu od 31.03 do 27.05.2024. godine na javnim mjestima, izlozima trgovinskih radnji, automobilima, frizerskom salonu, kao i na betonskom stubu na kojem se nalazi ploča Memorijalnog centra „Kapija“ u Tuzli , znajući da su međunacionalni odnosi u FBiH složeni, pisao poruke na papirima i ljepio ih na ovim javnim mjestima, a kojima odobrava i veliča zločine počinjene u periodu rata prema konstututivnim narodima u FBiH.

U toku noći 26.05.2024. godine, nakon što je 25.05.2024. godine obilježena godišnjica masakra na Kapiji u Tuzli, na Memorijalnom centru „Kapija“ je zalijepio dva papira sa ispisanim  porukama kojima se veliča ovaj zločin, a što je kod većeg broja građana izazvalo uznemirenje, čime je javno  izazivao narodnosnu mržnju i razdor.

Nakon operativnog rada na terenu i prikupljanja informacija,  pripadnici Odjeljenja kriminalističke policije PU Tuzla su utvrdili identitet osumnjičenog, te je 04. juna 2024. godine lišen slobode. Nakon kriminalističke obrade, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu,  je predat u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičenog.

Istraga je u toku.

(TIP)

The post Određen pritvora za  Darka Petrovića (47) iz Tuzle zbog izazivanja rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti appeared first on TIP.ba.

Source: crna hronika tip.ba