Želite raditi na moru u Hrvatskoj: Evo koliko mogu minimalno zaraditi konobari, kuhari…

Svi ugostitelji u Hrvatskoj dužni su s plaćom za maj 2024. isplatiti povećanje plaće zaposlenim radnicima. Za najniža radna mjesta to povećanje iznosi i 20 posto!

Ta obaveza proizlazi iz odluke ministra rada Hrvatske koji je proširio primjenu Kolektivnog ugovora, a gdje osnovna plaća ovisi o složenosti poslova u ugostiteljstvu u četiri grupe: za jednostavne poslove kao što su primjerice sobarice najniža bruto plaća je povećana na 840 eura bruto, prenosi Hayat.

Za manje zahtjevne poslove pomoćnih konobara, kuhara, slastičara i drugih najniža bruto plaća je 850 eura, za zahtjevnije poslove konobara, kuhara, slastičara, recepcionara sada iznosi 880 eura bruto te za vrlo zahtjevne poslove kakvi su kuhar specijalist i drugi slični specijalistički poslovi 980 eura bruto.

To su minimalne plaće, ali poslodavci na razini poduzeća mogu odrediti veće iznose. Na osnovnu plaću radnik ima pravo i na dodatak u visini od 0,5 posto za svaku navršenu godinu radnog staža, pravo na uvećanje plaće za sate odrađene nedjeljom i praznikom za 50 posto, za rad noću uvećanje od 30 posto, te 50 posto više za prekovremeni rad.

Isplate plaća i dodataka nadzire Državni inspektorat Hrvatske, piše Dubrovački vjesnik.

Source: region