čet. jul 25th, 2024

Broj izvršenih smrtnih kazni u svijetu u 2023. povećan za 30 posto

Organizacija za ljudska prava Amnesty International naveo je u izvještaju objavljenom u srijedu da su u svijetu zabilježena 1.153 pogubljenja u 2023. godini.

Ova cifra predstavlja povećanje od 30 posto u odnosu na prethodnu godinu, i bila je najveća koju je zabilježio Amnesty od 2015. godine, kada se znalo da su pogubljene 1.634 osobe.

Broj zemalja koje su izvršile pogubljenja 2023. godine bio je najmanji u historiji – 16, prema nevladinoj organizaciji sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

– Najmanji broj zemalja u evidenciji izvršio je najveći broj poznatih pogubljenja u skoro jednoj deceniji – navodi Amnesty u svom godišnjem izvještaju o smrtnoj kazni i pogubljenjima.

Monitor ljudskih prava pripisuje “alarmantan” skok pogubljenja Iranu, gdje je broj porastao za skoro 50 posto u odnosu na 2022. Iranske vlasti su prošle godine pogubile najmanje 853 osobe, u poređenju sa 576 2022. godine.

– Iranske vlasti pokazale su potpuno zanemarivanje ljudskih života i pojačale pogubljenja za krivična djela povezana s drogom, dodatno ističući diskriminatorni utjecaj smrtne kazne na najmarginaliziranije i najsiromašnije zajednice u Iranu – istaknula je Agnes Callamar, generalna sekretarka Amnestyja, u saopćenju.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Getty Images/Foto: Ilustracija)

The post Broj izvršenih smrtnih kazni u svijetu u 2023. povećan za 30 posto appeared first on TIP.ba.

Source: crna hronika tip.ba

Povezano