Danijel Đukić iz Doboja osuđen na 13 godina zatvora: Pijan za volanom usmrtio dvije osobe

Okružni sud u Doboju izrekao je 22. maja prvostepenu presudu protiv Danijela Đukića (21) kojom se propisuje kazna zatvora od 13 godina za smrtnu posljedicu zbog nasilne vožne u alkoholisanom stanju.

Prema riječima advokata Mirnesa Ajanovića, koji u ovom slučaju nastupa kao punomoćnik oštećenih roditelja smrtno stradalih Igora (2) i Nemanje (28) Šumatić iz Doboja, Đukiću je osim zatvorske kazne izrečene i maksimalna kazna oduzimanja vozačke dozvole u trajanju od osam godina nakon izlaska iz zatvora.

“Sudski postupak je obilježen strašnom tragedijom koja je uništila roditelje žrtava i ne samo njihove prijatelje, već i čitavo društvo. Dva mlada života su ugašena zbog nepoštivanja od strane optuženog osnovnih pravila sigurnosti na cesti i nepoštivanja zakona koji štite živote svih nas, a optuženi je i prije ovog teškog zločina kršio saobraćajne propise brzom vožnjom u brojnim prekršajima i prema izjavi svjedoka na društvenim mrežama uživao u videoklipovima brze vožnje”, istakao je Ajanović.

Ajanović navodi da je vozač vozio u stanju teške alkoholisanosti (1,53 promila) i brzinom od najmanje 134 km /h na mjestu gdje je dozvoljeba brzina 50 km/h.

“Optuženi je pokazao potpuno nepoštovanje prema ljudskim životima i zakonima društva. Njegova vožnja u pijanom stanju i divljačka brzina su neprihvatljive i neoprostive jer je ubio dvoje djece. Ali ono što je još šokantnije od samog čina oduzimanja ljudskih života obijesnom vožnjom optuženog u pijanom stanju – jeste evidentno potpuno odsustvo empatije i žaljenja. Ni prije ni tokom suđenja nije pokazao niti trunku kajanja ili sažaljenja prema roditeljima žrtava. Umjesto toga, njegova nezainteresovanost za tok suđenja tokom suđenja pa i danas samo su dodatno podstakli brutalno bolnu gorčinu u ovoj strašnoj tragediji, a posebno što su roditelji Igora i Nemanje prisutni na svakom suđenju i nikada im se nije obratio da bar izrazi kajanje”, naglasio Ajanović.

Prema riječima Ajanovića, optuženi nije imao milosti prema bilo kome kada je pijan sjeo u vozilo i divljao cestom vozeći dva puta većom brzinom od dozvoljene brzine.

“I društvo i svi mi, koje predstavlja ovaj sud, ne možemo i nemamo pravo imati milosti prema optuženom”, zaključio je Ajanović.

(TIP)

The post Danijel Đukić iz Doboja osuđen na 13 godina zatvora: Pijan za volanom usmrtio dvije osobe appeared first on TIP.ba.

Source: crna hronika tip.ba