Njemačkoj će do 2040. možda faliti čak 660.000 IT-stručnjaka

BERLIN – Nedostatak IT stručnjaka u njemačkoj privredi značajno će se povećati u narednim godinama ako se ne preduzmu kontramjere, prema dugoročnoj studiji digitalnog udruženja Bitkom.

najava događaja

FOTO: Pixabay

Bez odgovarajuće politike, Njemačkoj će 2040. možda faliti oko 663.000 IT stručnjaka. Udruženje računa da trenutno nedostaje 149.000 ljudi.

Veliki jaz će nastati prvenstveno zbog sve veće potrebe za programerima, sistem administratorima i drugim IT stručnjacima. Do 2040. će biti potrebno popuniti ukupno 1,92 miliona radnih mjesta. Međutim, nudi se svega 1,26 miliona kvalifikovanih radnika.

Predsjednik Bitkoma Ralf Vintergerst rekao je da pored ovih brojeva postoje hiljade nepopunjenih IT radnih mjesta u administraciji, školama i naučnim institucijama.

Nedostatak IT stručnjaka, koji se godinama pogoršava, utiče na cijelu zemlju i usporava preko potrebnu digitalizaciju.  Sve veći jaz u veštinama u IT-u znači gubitak konkurentnosti, dodatne vrijednosti, rasta i prosperiteta. Bez IT stručnjaka, Njemačka gubi svoju digitalnu budućnost“, rekao je Vintergerst.

Industrijsko udruženje je objasnilo da situacija može da se popravi.

Oko 108.000 dodatnih kvalifikovanih radnika može da dođe na tržište do 2040. Ukoliko se privuče više studenata i pripravnika, ako poraste interesovanje za IT među ženskom populacijom i zaustavi napuštanje studija računarstva.

Da se ovaj cilj dostigne, potrebne su mjere poput uvođenja više časova informatike u škole širom Njemačke, kao i otvaranja katedri za informatiku, digitalizaciju i vještačku inteligenciju.

Dodatna kontramjera je i da se stariji zaposleni zadrže iznad starosne granice za penzionisanje. To znači da jaz može da se umanji za još 68.500 mjesta.

DPA

Чланак Njemačkoj će do 2040. možda faliti čak 660.000 IT-stručnjaka се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Source: Posao