Na gradilištima u Federaciji BiH otkriveno 120 radnika na crno, izdato 65 prekršajnih naloga

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH izvršili su 209 inspekcijskih nadzora na području Federacije BiH, kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju građevinsku djelatnost. 

Inspekcijski nadzori izvršeni su jučer na gradilištima s ciljem provjere zakonitosti poslovanja poreznih obveznika.

U izvršenim kontrolama otkriveno je 120 neprijavljenih radnika i četiri objekta koja su obavljala djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa. Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika i rada bez odobrenja izdato je 65 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 348.750 KM.

Porezna uprava je pozvala sudove da blagovremeno i u zakonom propisanom iznosu izriču sankcije kako bi one imale brži i veći preventivni učinak. Kako su naveli iz Porezne uprave, sankcija koja se brzo izriče i kad je manja ima veći učinak od veće sankcije koja se izriče nakon dužeg vremena. Izricanje sankcija nakon nekoliko godina i još u iznosu manjem od zakonskog minimuma ima mali vaspitni učinak na porezne obveznike i poštivanje zakona.

Porezni obveznici koji nisu blagovremeno podnijeli prijave poreza na dohodak i doprinosa pozivaju se da ih što prije podnesu i da provjere ispravnost podnesenih Obrazaca MIP-1023, te da plate javne prihode.

Također, porezni obveznici kod kojih je najavljen inspekcijski nadzor, a koji nisu podnijeli sve porezne prijave, pozivaju se da to urade što prije, saopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH.

Source: Izvor: rtvlukavac.ba