Saharski pijesak iznad BiH: Sladić otkrio kada će nebo ponovo biti plavo

Nedim Sladić, meteorolog, na svom Facebook profilu napisao je da bi pijesak iz atmosfere trebao nestati s napredovanjem hladne fronte sa sjeverozapada koja će donijeti padavine u noći sa ponedjeljka na utorak.

“Tada će uslijediti pad koncentracije pijeska i vlažno deponovanje aerosola na tlo, što će pozdraviti naše zemljište, ali ne i prozori i limeni ljubimci. Od utorka ponovo ćemo vidjeti čisto plavo nebo”, naveo je Sladić.

A novo “druženje sa Afrikom” Sladić je zakazao za sljedeći vikend.

Prije podne nešto više oblaka bilo je u centralnim i sjeveroistočnim područjima, a u ostalim dijelovima sunčano uz malu do umjerenu oblačnost, javlja Federalni hidrometeorološki zavod BiH.

Danas u Bosni i Hercegovini nešto više oblaka u centralnim i istočnim područjima, a u ostatku zemlje veći dio dana sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jače naoblačenje sa zapada se očekuje od poslijepodnevnih sati koje će preći preko Bosne i Hercegovine i širom zemlje uvjetovati i kišu, pljuskove, lokalno i grmljavinu. Vjetrovito u cijeloj zemlji. Vjetar umjeren i jak južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 29 stepeni. prenosi novi

Source: Bih