“Prelijepo je vidjeti 20 ruksaka na predulazu džamije, djeca iz škole žure na namaz”

Fotografije djece u na dnevnim namazima kao i teravih namazu ovog Ramazana aktuelne su u svim džematima na području MIZ Kalesija. Raduje vidjeti veliki broj mališana u džamijama. Veliki broj djece, njih 50 skoro svaki dan je i u džematu Tojšići.

“Od početka do danas broj se malo i povećao, na način da su počela dolaziti i ona djeca koja do sad nisu isla u mekteb pa su se sada upisala i u mekteb a i redovno dolaze u džamiju na namaz i po slatkič i bod. Takvih je 3-4 djece.” kazao je imam u džematu Tojšići.

Lijepa praksa koja je zaživjela u našim džematima jeste podjela slatkiša za djecu. Kako kaže efendija oni se tome uvijek obraduju, iako hvala Bogu kod kuće imaju mnogo toga.

Pojedine džematlije su mi čak znale i prebaciti da djeca dolaze zbog slatkiša u dzamiju, te da se ponekad na namazu znaju i nasmijati ( kao i sva djeca inače) ali ja vjerujem da će ta djeca koja danas dolaze možda zbog slatkiša, vremenom zavoljeti džamiju pa u nju sutra kao odrasle osobe dolaziti i biti nosioci svog džemata. Bedr je iza nas- a naš današnji bedr u ovom vremenu kada nam omladina odlazi iz države u velikom broju, kada nam je omladina po kafanama i kladionicama, naš bedr mora biti da našu djecu i omladinu odvučemo od kladionice- a ima li boljeg mjesta od džamije. Mislim i vjerujem da je ovo jedan od načina. I zaista prelijepo izgleda kada vidimo u predulazu dzamije 20-ak školskih ruksaka, djecu koja trče iz škole u džamiju da bi pristigla nakon završene smjene na namaz. Pored slatkiša ovog Ramazana tu su i bodovi za djecu koja dolaze na namaze u džamiju.” dodaje Muhamedbegović.

Bodovi imaju i dublje značenje i znacaj jer ih kroz njihovo skupljanje uči da nema varanja i posuđivanja bodova od drugih, nego samo pošteno, a oni to poštuju te se sami prijave da su bili na podne namazu ali ne i mukabeli te da ih ne sljeduju puni bodovi.

Sve ove moje ideje bi ostale samo ideje koje se ne bi realizovale da nije džematlija koje ih podržavaju. Tu se posebno ističu Nusret Bećirović i Senad Kuralić. Džematski odbor također podržava i pomaže sve navedeno- te smo ako Bog da, u planu veoma brzo, već do kraja Ramazana izaći u javnost sa projektom mektebsko edukativnog centra u našem džematu, gdje će pored mekteba za djecu biti predviđeni i drugi sadržaji, kako bi našu djecu ali i omladinu mogli privući i zadržati . Tako da ovom prilikom pozivamo sve one koji žele učestvovati u ovom hajr djelu aBd da prate našu stranicu.

The post “Prelijepo je vidjeti 20 ruksaka na predulazu džamije, djeca iz škole žure na namaz” appeared first on Kalesijski.ba.

Source: Kalesijski.ba