MUP TK: Otkriven počinilac dojave bombe u Osnovnoj školi Šerići

Dojavu o eksplozivnoj napravi u prostorijama Osnovne škole Šerići, grad Živinice, MUP TK je zaprimio 7. marta ove godine. Po prijavi su postupili policijski službenici Uprave policije MUP TK-a, kojom prilikom je utvrđeno da se radi o lažnoj prijavi.

„U cilju rasvjetljavanja navedenog događaja, istražitelji Sekora kriminalističke policije Uprave policije MUP TK-a, su pod nadzorom postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, a postupajući po naredbi Općinskog suda u Živinicama, izvršili pretresanje stambenih prostorija, koje koristi osumnjičena osoba, kojom prilikom su pronađeni i privremeno odzuzeti tragovi i dokazi važni za krivični postupak.“ – stoji u saopćenju MUP-a TK.

Nakon poduzimanja potrebnih mjera i radnji  prijava je rasvijetljena,  a kao počinilac krivičnog djela identifikovana je malodobna osoba sa područja grada Živinice.

„Protiv maloljetne osobe će u narednom periodu, Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona biti podnesen Izvještaj, zbog postojanja osnova sumnji u počinjenje krivičnog djela „Zloupotreba znaka za pomoć i opasnost“ iz člana 372. Krivičnog zakona FBiH.“ – potvrđeno je u MUP-u TK.

Obzirom da je u ranijem periodu zaprimljen veći broj istih ili sličnih prijava – lažnih dojava o postavljenim ekplozivnim napravama u školama na području Tuzlanskog kantona, koje su takođe sve rasvijetljene a njihovi počinioci identifikovani, Uprava policije MUP  TK-a apeluje na  učenike i roditelje da je ovakvo ponašanje nedozvoljeno i kažnjivo, da predstavlja krivično djelo za koje su maloljetnici krivično odgovorni i da u konačnici završava  istragama na štetu počinilaca.

Source: Izvor: rtvlukavac.ba