čet. jul 25th, 2024

Komšić i Schmidt razgovarali o izmjenama izbornog zakona

Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, ocijenjeno je kako je to trenutno najvažnije pitanje, te da sva druga pitanja o izbornom procesu treba ostaviti za period nakon donošenja rješenja o paketu integriteta izbornog procesa.

Govoreći o političkom dijelu izmjena Izbornog zakona, predsjedavajući Komšić podsjetio je na stav visokog predstavnika da je presuda Ljubić pravno okončana intervencijom od 2. oktobra 2022. godine, s čim se visoki predstavnik složio.

Konstatirano je i da evropske integracije ovise o tome koliko svi zajedno u Bosni i Hercegovini urade u okviru tog procesa, navodi se u saopćenju.

Podsjetimo, Schmidt je već održao sastanke po ovom pitanju sa predsjednikom HDZ-a BiH, Draganom Čovićem, kao i sa predstavnicima ‘Trojke’, a sve je uslijedilo nakon njegove najave 19. decembra kada je poručio kako će nametnuti izmjene koje se tiču izbornog integriteta ukoliko ih zvaničnici ne izglasaju. Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, izjavio je kako bi takvo nametanje “značilo da je evropski put BiH završen”. prenosi n1

Source: Bih

Povezano