čet. jul 25th, 2024

Učenici Srednje medicinske škole u Tuzli istraživali zdravstveni sistem u TK, evo do kakvih su saznanja došli…

“Budući da već dugi niz godina građani osjete posljedice ovog problema na vlastitoj koži, odlučili smo uzeti stvar u svoje ruke, jer jednog dana svako od nas može biti u bolesničkom krevetu. Istraživali smo zabrinjavajuće stanje zdravstvenog sistema, koji je srce našeg društva”

Budući medicinski radnici, učenici trećeg razreda Srednje medicinske škole u Tuzli, u okviru predmeta Demokratija i ljudska prava, rade projekat na temu “Problemi u zdravstvu Tuzlanskog kantona”.


Nakon sprovedenog istraživanja, iskazali su veliku zabrinutost za zdravstveni sistem koji, kako navode, polako ali sigurno zakazuje.


Ovi mladi ljudi u sklopu navedenog predmeta nepuna četiri mjeseca kontinuirano istražuju ovu problematiku, a u svom sitraživanju navode sljedeće: 

Kao korijen problema ističe se nedostatak ljudskih resursa odnosno medicinskih radnika, te je upitno zbog čega se u radni odnos primaju NK radnici, kao i radnici koji nisu adekvatno obrazovani za najhumaniji i najvažniji posao na ovom svijetu. 


U domovima zdravlja ljekare ne šalju na specijalizaciju, uz izgovor da je problem nedostatak materijalnih sredstava. Ali, koliko je to istina?


Umjesto da školuju svoje mlade ljekare, oni radnike posuđuju iz drugih zdravstvenih ustanova ili zapošljavaju penzionere po ugovoru o djelu. 


Problemi nedostatka finansija su tema o kojoj se svakodnevno priča, dok je velika istina ustvari to da se ta svota novca samo ne raspoređuje pravilno zbog loše organizacije unutar ustanove.


Problemi o kojima također treba govoriti su neadekvatni uslovi za pacijente u bolnicama, nedostatak materijalnih resursa, te veliki stepen korupcije u zdravstvu. Svi ovi problemi mogu imati kobne posljedice koje će cijelo stanovništvo osjetiti.


Kroz svoje istraživanje posjetili smo uposlenike na višim pozicijama u Ministarstvu zdravstva TK, Zavodu za zdravstveno osiguranje TK, tri doma zdravlja na području Tuzlanskog kantona, te u Univerzitetskom Kliničkom Centru u Tuzli. 


Budući da već dugi niz godina građani osjete posljedice ovog problema na vlastitoj koži, odlučili smo uzeti stvar u svoje ruke, jer jednog dana svako od nas može biti u bolesničkom krevetu. Istraživali smo zabrinjavajuće stanje zdravstvenog sistema, koji je srce našeg društva. 

Naša analiza otkriva da nedostatak medicinskih radnika predstavlja značajan izazov, stvarajući ozbiljne probleme u pružanju adekvatne zdravstvene usluge. Uz to, prepoznajemo važnost osiguravanja pacijentima optimalnih uslova i visokokvalitetne njege – navode učenici IIId razreda Srednje medicinske škole u Tuzli. 


U svojoj misiji poboljšanja situacije, učenici naglašavaju da je ključno zajedničkim naporima djelovati kako bi se stvorio pravedan i efikasan zdravstveni sistem za sve. Kako kažu, njihova inicijativa usmjerena je na osvještavanje problema, istraživanje uzroka te aktivno zalaganje za održive promjene. 


Ovim putem pridružuju se širem pokretu koji prepoznaje važnost srži zdravstvenog sistema u društvu i potiče suradnju kako bi se osiguralo zdravlje za sve građane.

Povezano