U Gazi je od početka rata ubijeno više od 15.900 Palestinaca

Broj mrtvih stalno raste unatoč međunarodnim pozivima izraelskim snagama da ograniče nanošenje štete civilima u novoj fazi vojne ofenzive u Gazi koja je započela 1. prosinca kad je propalo primirje s Hamasom, rekla je ministrica zdravstva Mai al-Kaila na konferenciji za medije u gradu Ramallahu na Zapadnoj obali.

Više od 40.900 ljudi u Gazi ranjeno je u izraelskim bombardiranjima, prema palestinskom ministarstvu. “Ako se nastavi tempo (izraelskih) snaga, zdravstveni sektor bi se mogao potpuno urušiti”, rekla je Al-Kaila. Rekla je da ministarstvo nastoji u stvarnom vremenu prebrojati poginule, no očekuje se da će konačan broj biti puno veći.

“Još nismo uklonili sva tijela iz ruševina”
To je zato što ih je na tisuće zatrpano u ruševinama od zračnih napada, a vladino tijelo zaduženo za uklanjanje leševa s mjesta bombardiranja jedva funkcionira, rekla je.

U funkciji je samo pet bolnica
Na jugu gusto naseljenog teritorija u funkciji je samo pet bolnica s minimalnim kapacitetom i ukupno imaju 1300 kreveta, rekla je Al-Kaila. Zdravstveni dužnosnici u Gazi zabilježili su podjednak broj slučajeva teškog proljeva među djecom u enklavi kao tijekom cijele 2020. i 2021. godine zajedno, rekla je.

Na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje se bilježi porast nasilja od izbijanja rata u Gazi, ubijeno je 260 Palestinaca, a 3200 ih je ozlijeđeno od 7. listopada, dodala je Al-Kaila,piše Index

Source: CRNA HRONIKA