Protesti za Palestinu u Zagrebu: “U Gazi je genocid, masakr, etničko čišćenje”

Organizatori su naglasili da se protive daljnjoj polarizaciji u društvu, uključujući širenje antisemitizma i islamofobije,piše Index
“Hrvatska se stavila u poziciju suučesnice u genocidu. Ne u naše ime”
Petra Matić čita popis zahtjeva. Pozvala je vladu Hrvatske i drugih EU zemalja da se založe za mir u Palestini i reparaciju. “Ništa ne može opravdati glasanje Hrvatske protiv UN-ove rezolucije za prekid vatre. Vlada je svojim glasom u UN-u stavila Hrvatsku u poziciju suučesnice u genocidu. Našim prosvjedom jasno poručujemo da ovaj glas nije naš glas! Vlada ne govori u naše ime”, rekla je.

Inicijativa od vlade zahtijeva da u okviru mehanizama odlučivanja među članicama EU i Ujedinjenim narodima jasno osudi zločine koji nesmetano čini izraelski režim, uz podršku Sjedinjenih Američkih Država. Traže i hitan prekid bombardiranja u Pojasu Gaze i vojnog terora na Zapadnoj obali i istočnom Jeruzalemu.

Inicijativa također podržava zahtjeve palestinskih aktivista u Gazi i progonstvu koji traže trenutačni i bezuvjetni prekid vatre, lišen ikakvog opravdanja koje bi produžilo daljnje napade.

“Tražimo oslobođenje talaca i zatvorenika”
“Poručujemo i da osiguravanje pristupa humanitarnoj pomoći za Pojas Gaze nije adut za pregovaranje, već temeljno ljudsko pravo. Svaka zapreka pružanju pomoći još je jedan u nizu neskrivenih ratnih zločina. U skladu s tim, tražimo ukidanje embarga na vodu, hranu, energente i komunikacijske kanale”, rekla je.

“Tražimo oslobođenje više od 200 izraelskih talaca iz Pojasa Gaze. Tražimo oslobođenje više od 10.000 palestinskih i izraelskih zatvorenika u izraelskim zatvorima koji pružaju otpor apartheidu, a nemaju pristup pravednom suđenju”, rekla je.

Zatražila je i da vlade prestanu pružati vojnu, financijsku i političku pomoć izraelskoj vladi, te da Hrvatska pomogne svojim državljanima koji su pobjegli iz Gaze.

“Tražimo i da im država otpiše troškove evakuacije iz Gaze”, rekla je i pozvala na nova okupljanja.

Source: region