Žene i dalje plaćene 13 odsto manje u odnosu na muškarce

BRISEL – Žene u EU i dalje su u prosjeku plaćene 13 odsto manje u odnosu na muškarce na istim poslovima, uprkos činjenici da su jednake plate dio zakona Unije, saopštila je Evropska komisija.

FOTO: Pixabay

“Jednaka plata za isti posao ili radno mjesto jednake vrijednosti jedan je od osnovnih principa EU. To je ustanovljeno Rimskim ugovorom 1957. godine. Međutim, napredak u radu na eliminaciji rodne razlike u platama stagnira ove godine i spor je u posljednjih nekoliko godina”, navodi se u saopštenju.

Komisija je, u pokušaju da pomogne rješavanju problema, izdala Ukaz o transparentnosti zarade, koji je stupio na snagu početkom juna.

Direktiva, koja je u zakonu EU, postavlja okvir za primjenu ideje o “radu jednake vrijednosti” i kriterijume poređenja koji uključuju vještine, trud, odgovornost i uslove rada.

Dokument ima za cilj da pomogne radnicima da identifikuju platnu diskriminaciju i da je ospore. Međutim, to tek treba da bude transponovano u državno zakonodavstvo u 27 zemalja EU, koje imaju rok od tri godine da to urade. Nezavisne novine

Чланак Žene i dalje plaćene 13 odsto manje u odnosu na muškarce се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Source: Posao