Koliko piloti zarađuju u Srbiji?

BEOGRAD – Visoka cijena školovanja za pilote često postavlja pitanje vrijednosti ulaganja u ovu karijeru. Dok se nebo otvara kao radno mjesto, mnoštvo budućih pilota se suočava sa izazovom finansijskog poduhvata.

FOTO: Pixabay

Međutim, iako su troškovi školovanja i obuke vrlo visoki, plate pilota u Srbiji i dalje nisu na nivou koji je postavljen negdje u inostranstvu.

Školovanje za pilota može da košta nevjerovatnih 120.000 evra. U Srbiji, troškovi obrazovanja za pilota su oko 70.000 evra, uz dodatne troškove obuke za specifične tipove aviona, koji mogu dostići više od 40.000 evra.

Iako piloti u Srbiji mogu da zarađuju znatno više nego većina ljudi, njihove plate su i dalje manje u poređenju sa inostranstvom, što u prosjeku iznosi oko 2.000 do 3.000 evra, po određenim podacima.

U svijetu, plate pilota se kreću između 5.000 i 6.000 evra, dok se ne postane kapetan, a posle se povećaju na čak 12.000 evra.

Iako se čini da su plate pilota visoke, pogotovo uzimajući u obzir neophodna ulaganja u samo školovanje, zapravo su daleko od vrha po visini zarade u poređenju sa drugim sektorima.

Dugačak je spisak uslova koje je neohodno ispuniti da biste postali pilot. Među njima su – godine učenja, na desetine sati letenja. Odgovornost i stres mnogi piloti mijenjaju za, kako kažu, najlepši pogled iz kancelarije. Srpski piloti traženi su i u avio-kompanijama na Bliskom Istoku, u Aziji i tradicionalno u Africi. I lou kost kompanije donose više posla, pa zato ne iznenađuje podatak da poslednjih godina u Srbiji raste broj izdatih pilotskih dozvola. b92

Чланак Koliko piloti zarađuju u Srbiji? се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Source: Posao