Strahuje se da je u Libiji poginulo 20.000 ljudi: “Val je bio visok sedam metara”

Gradonačelnik: Bojim se da ima 18-20 tisuća mrtvih
Strahuje se da je u katastrofalnim poplavama u Derni život izgubilo do 20.000 ljudi, rekao je gradonačelnik tog istočnog libijskog grada. U razgovoru za saudijsku televiziju Al Arabiyu rekao je da procjenjuje da je 18-20 tisuća ljudi umrlo kad su puknule brane, nakon čega je tsunami odnio cijele kvartove u more. Njegova procjena utemeljena je na broju lokalnih zajednica koje su potpuno uništene poplavnim vodama.

Crveni križ: Val visok sedam metara srušio je zgrade
Šef libijskog izaslanstva Crvenog križa rekao je da će biti potrebno mnogo mjeseci, možda i godina da se stanovnici Derne oporave od razmjera štete, nakon što je val od sedam metara udario u grad na sjevernoj obali.

“Ova katastrofa je bila nasilna i brutalna. Val visok sedam metara srušio je zgrade i infrastrukturu u more. Sada su članovi obitelji nestali, mrtva tijela vraćaju se na obalu, a domovi su uništeni”, rekao je Yann Fridez.

Dužnosnik UN-a kazao je da su i istočna i zapadna vlada zatražile međunarodnu pomoć i međusobno se povezuju i koordiniraju napore za pomoć žrtvama poplava. Međunarodno priznata Vlada nacionalnog jedinstva (GNU) smještena je na zapadu zemlje u Tripoliju, a paralelna administracija djeluje na istoku, uključujući Dernu.

Europska komisija najavila je slanje pomoći iz Njemačke, Rumunjske i Finske u ovaj obalni grad na istoku Libije, gdje je situacija dramatična. Europska unija deblokirala je početnu pomoć od 500.000 eura, a Ujedinjeno Kraljevstvo najavilo je 1.1 milijun eura za zadovoljenje najhitnijih potreba Libijaca.

Source: CRNA HRONIKA