(Foto)„Dani Povelje 2023: U Kalesiji otvorena izložba o carskim naredbama, fermanima i bujuruldijama

U utorak, 5. septembra, u galerijskom prostoru JU BKC „Alija Izetbegović“  otvorena je izložba “Berati, fermani i bujuruldije Orijentalne zbirke Arhiva Tuzlanskog kantona”. Izložba ej samo jedna od aktivnosti u okviru manifestacije „Dani Povelje 2023“, kojom se obilježava obilježen 29. avgust, jedan od najznačajnijih datuma u historiji Bosne, dan kada je 1189. godine napisana Povelja Kulina Bana.

Na izložbi, koju je otvorenom proglasio književnik Fahrudin Sinanović, govorili su Nermin Hodžić, direktor JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, i mr. Omer Zulić, direktor JU Arhiv TK.

Izložba, koja će biti postavljena do kraja septembra, sadrži pisane dokumente iz osmanskog perioda na orijentalnim jezicima (carske povelje, dekreti, naredbe). Uz svaki eksponat nalazi se i pojašnjenje o kojem je dokumentu riječ. Najstariji dokument potiče iz 1643. godine. Autori izložbe su Adnan Tinjić, Hatidža Fetahagić, Omer Zulić i Selma Isić.

Svi zainteresirani građani izložbu mogu posjetiti radnim danom od 8,00 do 15,00 sati.

Naredni događaj u okviru manifestacije „Dani Povelje 2023“ jeste tribina o temi “Bosna i Bošnjaci od Kulina dana da današnjeg dana”. Gost tribine bit će prof. dr. Sead Selimović. Tribina će se održati  u četvrtak, 7. septembra, sa početkom u 17,00 sati, u velikoj sali BKC-a.

Organizatori manifestacije “Dani Povelej 2023” su JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesiaj i BZK Preporod Kalesija.

The post (Foto)„Dani Povelje 2023: U Kalesiji otvorena izložba o carskim naredbama, fermanima i bujuruldijama appeared first on Kalesijski.ba.

Source: Kalesijski.ba