Kamiondžija iz BiH kažnjen jer je ispod tapecirunga krio 38.000 eura

Incident se dogodio na graničnom prelazu Slavonski Brod, a vozač teretnog vozila je kažnjen sa 12.900 eura zbog kršenja Zakona o deviznom poslovanju, javlja Carinska uprava Hrvatske, piše PRESS.

Pretragom kamiona bosansko-hercegovačkih registarskih oznaka, carinici su pronašli gotovinu od 38.000 eura, sakrivenu ispod tapecirunga u kabini kamiona. Vozač nije prijavio ovu sumu, što je obaveza prema zakonu.

“Vozač teretnog vozila bosansko-hercegovačkih registarskih oznaka pored robe koja je deklarisana putnom carinskom deklaracijom, nije ispunio obaveznu prijavu gotovine od 38.000 eura, pronađene prilikom pretrage teretnog vozila, u kabini, u gornjem desnom spremniku ispod tapecirunga”, izjavili su iz Carinske uprave Hrvatske.

Kao rezultat ovog otkrića, vozaču je izrečena kazna od 12.900 eura, a on je odmah platio dvije trećine izrečene kazne, odnosno 8.600 eura. Carinici ističu da je vozač prekršio Zakon o deviznom poslovanju te da su novac pronašli pažljivom i temeljitom pretragom kamiona na graničnom prelazu Slavonski Brod.

Source: CRNA HRONIKA