Sarajevo će nakon 30 godina dobiti spomenik Bošku i Admiri

Nedreta i Amela Ismić, Admirina majka i sestra, odobrile su idejno rješenje za spomen ploču, čiji je autor priznati bosanskohercegovački skulptor Adis Lukač. Davor Sučić frontmen grupe Zabranjeno pušenje, dao je saglasnost da se na spomen ploči ispišu stihovi njegove pjesme posvećene Bošku i Admiri.

“Ovim činom bit će ispravljena dugogodišnja nepravda. Ljubavna priča o sarajevskom Romeu i Juliji obišla je cijeli svijet, a na ovaj način dobit će trajno obilježje na mjestu na kojem je tragično okončana”, kazao je načelnik Mandić.

Zvanično postavljanje spomen ploče planirano je za mjesec septembar na lijevoj obali Miljacke u neposrednoj blizini mosta Suade Dilberović i Olge Sučić.

U maju mjesecu bilo je tačno 30 godina od smrti Boška i Admire. Ovaj sarajevski par, različite nacionalnosti, ubijen je snajperskim hicem na Vrbanja mostu, a slika njihovih mrtvih tijela, dok zagrljeni leže, obišla je svijet. Njihove porodice, porodice Srbina i Bošnjakinje (muslimanke), radovale su se njihovoj ljubavi ali zbog tadašnjeg sistema i međunacionalnog razdora, o njima se piše i govori i kao o sarajevskom Romeu i Juliji. Do danas niko nije odgovarao za njihovo ubistvo. prenosi n1

Source: Bih