Mutap i Dupovac proglašeni krivim zbog prikrivanja dokaza u slučaju Memić

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine izreklo je danas drugostepenu presudu u predmetu ‘Zijad Mutap i drugi’, prema kojoj su optuženi Hasan Dupovac i Alisa Ramić proglašeni krivim zbog prikrivanja dokaza u slučaju stradanja Dženana Memića 2016. godine, piše N1.

Alisa Mutap je osuđena na dvije i pol godine zatvora, a Hasan Dupovac na tri godine zatvora.

Odbrana ima pravo na žalbu.

Alisa Ramić (Mutap) osuđena je za davanje lažnog iskaza, a Dupovac za zloupotrebu položaja. Oslobođeni su optužbe za organizirani kriminal.

Ostalo troje optuženih – Zijad Mutap, Josip Barić i Muamer Ožegović – su oslobođeni.

Optuženi su se, podsjetimo, teretili da su izvršili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima protuzakonito posredovanje, pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela, spriječavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza.

Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Ramić, Josip Barić i Muamer Ožegović se, između ostalog, teretili su se da su pristupili grupi za organizirani kriminal, koju je formirao Zijad Mutap radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8.2.2016. godine, uslijed kojih je preminuo.

Inače osumnjičeni Zijad Mutap i njegova kćerka Alisa danas nisu prisustvovali izricanju presude.

Radi se, podsjetimo, o drugostepenoj presudi. Prema prvostepenoj, svi optuženi su oslobođeni krivice, no Apelaciono vijeće Suda BiH je u martu ove godine ukinulo prvostepenu presudu te naložilo novo suđenje.

Ispred Suda BiH bila je prisutna i podrška porodici Memić, pa je tako iz Banjaluke stigao i otac stradalog mladića Davida, Davor Dragičević.

Source: CRNA HRONIKA