Crveni križ Federacije BiH dodijelio 179 priznanja za dobrovoljne davaoce krvi

Susreti su okupili blizu stotinu humanista iz cijele Federacije koji su krv darovali više od 50, 75 i 100 puta za šta su im uručena priznanja Zlatni znak, Srebreni znak i Srebrena plaketa. Prema odluci Predsjedništva Crvenog križa Federacije BiH ukupno je dodijeljeno 179 priznanja.

Tako je dodijeljeno 25 priznanja Zlatni znak. Riječ je o priznanju koje se dodjeljuje muškarcima koji su krv darovali više od 100 puta i ženama koje su krv dale više od 75 puta.

Priznanje Srebreni znak dodijeljeno je za 36 osoba. To je priznanje koje se dodjeljuje muškarcima koji su darovali krvi 75 i više, a manje od 100 puta i ženama koje su krv dale 55 i više, a manje od 75 puta.

Pored toga dodijeljeno je i 118 Srebrenih plaketa za muškarce koji su darovali krv više od 50 puta, a manje od 75 i ženama koje su dale krv više od 37, a manje od 55 puta.

– Kako bi ukazali na značajan doprinos dobrovoljnih i neplaćenih davalaca krvi u spašavanju života Crveni križ Federacije BiH svake godine organizira susrete dobrovoljnih davalaca krvi. Također, cilj nam je podići svijest o potrebi za sigurnom krvlju i krvnim proizvodima – poručio je sekretar Crvenog križa Federacije BiH Daniel Tučić.

Otvorenju je, pored ostalih, prisustvovao i generalni sekretar Društva Crvenog krsta/križa BiH Namik Hodžić, kao i predsjednik skupštine Crvenog križa FBiH Sead Hasić. Tokom susreta upriličene su i sportske igre davalaca, kao i zajednički ručak, saopćeno je iz Crvenog križa Federacije BiH, pišu Vijesti.ba.

Source: Bih