U Srebreniku održana tribina i promocija knjige posvećeni čuvanju sjećanja na genocid u Srebrenici

U Plavoj sali Doma kulture Srebrenik sinoć je održana tribina: “Razgovor sa čuvarima sjećanja” i promocija knjige “Od Srebrenice do svjetla na kraju tunela”

Ove aktivnosti organizovane su povodom obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici, a imaju za cilj očuvanje sjećanja na najveći zločin počinjen na tlu Evrope u novijoj historiji.

Na tribini prisutni su imali priliku čuti Almasu Salihović, Ahmu Mehmedovića i Azira Osmanovića, izuzetne pojedince koji su govorili o svojim iskustvima i sjećanjima o genocidu u Srebrenici, a prikazan je i dokumentarni film koji, pored ostalog, sadrži i svjedočenja preživjelih i najbližih srodnika onih koji su ubijeni u genocidu.

Pored tribine, upriličena je i promocija knjige ”Od Srebrenice do svjetla na kraju tunela”, autora Azira Osmanovića. Ovom prilikom, Azir Osmanović i Ahmo Mehmedović govorili su i o važnosti pisanja o genocidu, ličnim iskustvima preživljavanja i bilježenju takvih svjedočenja koja uveliko mogu doprinijeti kulturi sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, dok je Almasa Salihović pročitala par odlomaka iz knjige.

Gradonačelnik Srebrenika Adnan Bjelić, u svom obraćanju istakao je kako je naša dužnost, ali i obaveza, da damo svoj maksimum kako bi ove nemile događaje sačuvali od zaborava, te kako žrtva koju su ljudi koji su prošli golgotu genocida ne bi bila uzaludna.

Pokrovitelji ovog događaja bili su Gradska uprava i gradonačelnik Srebrenika u saradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica i Centrom za kulturu i informisanje Srebrenik.

Source: STUDIO D TK