Srebrenik: Održana svečana akademija u povodu Dana Grada

Polaganjem cvijeća na Centralnom spomen-obilježju i spomen-kosturnici jučer je u Srebreniku svečano obilježen Dan grada.

Nakon toga, u predivnom ambijentu renoviranog Centra za kulturu i informisanje, održana je svečana akademija kojoj su, pored domaćina, prisustvovale i zvanice iz drugih općina, gradova i regije.

Na svečanoj akademiji, gradonačelnik Srebrenika Adnan Bjelić dodijelio je zahvalnice pojedincima i kolektivima za postignute rezultate i uspjehe u raznim oblastima i to:

– Privrednici grada Srebrenik – za izuzetan doprinos i veliko zalaganje prilikom izgradnje novog objekta službe hitne medicinske pomoći ali i nabavci potrebne opreme i zaštitnih sredstava prilikom pandemije korona virusa,

– Volonteri crvenog križa – za izuzetan doprinos prilikom organizacije humanitarne pomoći narodu Turske i Sirije pogođenom razornim zemljotresom,

– Enes Bešić – za požrtvovanost u akcijama spašavanja ljudi i dobara u području Turske pogođenom razornim zemljotresom a kao član Gorske službe spašavanja Srebrenik,

– Zlatka Kavgić – za izuzetnu posvećenost u obavljanju svakodnevnih poslova patronažne sestre i velike pomoći majkama nakon poroda,

– Rasema Jahić – za izuzetnu posvećenost radnim zadacima u službi hitne medicinske pomoći,

– Azur Ibrić – za postignute uspjehe i rezultate u oblasti sporta (bilijar, snuker)

– Šahovski klub ‘Srebrenik’ – za postignute uspjehe i rezultate u oblasti sporta.

Jučerašnje aktivnosti završene su unutar zidina Starog grada Srebrenika, gdje je upriličeno otvorenje izložbe koja nosi naziv “Povelje bosanskih vladara i vlastelina 1189-1461”, a predstavlja dragocjenu zbirku historijskih dokumenata među kojima je i Povelja bosanskog bana Stjepana II Kotromanića pisana 15. Februara 1333. godine podno Starog grada Srebrenika.

Ova jedinstvena postavka je djelo uvaženog dr. Enesa Dedića, ispred Muzeja bosanskog kraljevstva, te prilika da istražimo bogatu prošlost naše države i našeg grada i da se dublje upoznamo s našim naslijeđem i shvatimo važnost koje su ove povelje imale za razvoj ne samo našeg grada nego i države.

Povelje bosanskih vladara i vlastelina iz perioda od 1189. do 1461. godine svjedoče o političkim, kulturnim i ekonomskim događajima koji su oblikovali našu zajednicu.

Aktivnosti na obilježavanju Dana Grada Srebrenika završavaju u subotu, 24. juna, za kada je na Trgu u Srebreniku najavljen Međunarodni šahovski turnir.

Source: STUDIO D TK