Poruka iz ambasade Velike Britanije: Vladajuća koalicija u RS-u usmjerena na podrivanje integriteta BiH

Jasno je da je vladajuća koalicija Republike Srpske usmjerena na podrivanje integriteta Bosne i Hercegovine. Liderstvo RS odvlači pažnju javnosti putem političkog teatra, umjesto da se angažuje u napornom radu usmjerenom na poboljšanju usluga i pravde za građane.

Posljednji potezi sa namjerom da se onesposobi Ustavni sud BiH ne dovode do veće zastupljenosti građana u Republici Srpskoj. Upravo suprotno. Liderstvo RS je namjerno pokušalo da onemogući funkcionalnost i nepristrasnost Suda, odbilo da imenuje sudca iz RS i iznova stavilo imenovane sudije pod politički pritisak. Koraci koje je Sud preduzeo kako bi osigurao svoju funkcionalnost uprkos ovim blokadama su neophodni i direktan rezultat djelovanja Narodne skupštine RS.

Nadalje, glasanje u Narodnoj skupštini jučer da se obustavi objavljivanje odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma koji obavezuje sve potpisnice da u potpunosti sarađuju sa visokim predstavnikom. To glasanje nema pravnu težinu. Pravni okvir BiH određuje da su sve odluke visokog predstavnika obavezujuće – naveli su iz Ambasade Velike Britanije-navodi se u izjavi birtanskog ambasadora u BiH Juliana Reillyja.

Source: Bih